Международна подготовка "Родопи 24" стартира в 101-и Алпийски полк в Смолян

С официална церемония в 101-и Алпийски полк в Смолян беше даден старта на четвъртата съвместна международна подготовка „Родопи 24“, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. В съвместната подготовка участват военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви Алпийски полк, 110-и Логистичен полк – Пловдив, Военномедицинска академия – София, 24-а Авиобаза – Крумово, от Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения.
Стефан Димов, командир на 101-и Алпийски полк, прие строя на участващите формирования. „Добре дошли на съвместната подготовка „Родопи 24“ на представителите от страните-членки на НАТО и планинската инициатива в България”, каза полк. Димов. Той пожела формированията да дадат всичко от себе си.
Международното военно учение започна в района на Перелик над Смолян с участието на над 350 военнослужещи от България, Хърватия и Австрия. Темата на съвместната подготовка е „Действия на алпийски формирования в планинско-гориста местност в зимни условия“. Целта на подготовката е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско-гориста местност през зимата, както и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните-членки на инициативата за планинска подготовка – EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P&S MTI. „Родопи – 24“  се провежда на два етапа. Първият е модулна подготовка, която е разделена в три направления – отработване на въпроси по оцеляване, настъпление и отбрана в планинско-гориста местност през зимата.  В рамките на втория етап ще се състоят тактически учения с алпийските роти на полка, съвместно с военнослужещи от Хърватия и Австрия.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини