Борисов поиска голямо "Извинявай" и заяви, че ще подпише споразумение за управление

След близо седмица мълчание и липса на съгласие между преговорните екипи на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на пресконференция, че "има път назад". Партията му искала да има правителство с досегашния ѝ партньор, но "въпросът е как и двете страни да вземат завой" след тежките думи.

Началото за Борисов е "Продължаваме промяната - Демократична България" да поиска голямо "Извинявай". Последващата формула не стана точно известна, макар председателят на ГЕРБ да очерта нови акценти по исканията в изпълнителната власт. По ключовото искане на коалицията за подписване на споразумение за управление заедно с новото правителство Борисов даде да се разбере, че ще подпише исканията на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Иска голямо "Извинявай"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че очаква извинение от "Продължаваме промяната - Демократична България" заради квалификациите към Мария Габриел и че това е първата стъпка към възобновяването на разговорите. "Не мога да зачеркна тези девет месеца. Не мога с хора, с които сме изкарали хиляди часове заедно и сме говорили по всички теми, да си позволя епитети", каза Борисов при анонса, че има път назад между двете преговарящи за управление формации.
Като следващ срок за постигане на разбирателство и гласуване в Народното събрание на правителство, което Мария Габриел да оглави, Борисов посочи петък (22 март).

Борисов се закани, че, ако не получи партията му голямото извинение, ГЕРБ няма да даде подкрепа. Но не стана известно дали за правителството със собствения ѝ мандат или ако се стигне до следващия на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Смените в правителството

Борисов обяви, че разговорите му с Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" за смени в правителството датират от месец и "листът му е на бюрото".

"Единственият спор беше за министър Тодор Тагарев", заяви Борисов. Това е в противоречие с твърденията на коалицията, конкретно на премиера в оставка Николай Денков, че през последните дни позицията на настоящия министър на отбраната не е обсъждана. Истинската причина за неразбирателството с ГЕРБ според "Продължаваме промяната - Демократична България" е отказът на партията да се ангажира с реформи заради обвързаностите си с ДПС и председателя ѝ Делян Пеевски.

От цялото слово на Борисов изглежда, че според ГЕРБ се настоява за следните параметри на управлението:

  •     Ротация между Христо Гаджев от ГЕРБ и Тодор Тагарев в Министерството на отбраната
  •     В Министерството на енергетиката начело да е Жечо Станков, а настоящият министър Румен Радев да оглави "Българския енергиен холдинг"
  •     Равнопоставеност в Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП)

Борисов показа, че е недоволен от "Продължаваме промяната", че се отказала от Тагарев заради БСП, когато социалистите бяха партньор в кабинета "Петков" и Корнелия Нинова не одобряваше позициите на Тодор Тагарев.

Единайсетте министри от квотата на "Продължаваме промяната - Демократична България" подадоха декларации, че не желаят да бъдат гласувани в правителството, което Мария Габриел обяви при президента. Попитан дали ще се търсят нови, Борисов заяви: "Това зависи от извинението".

Заявка за подписване на споразумение

На въпрос на "Дневник" дали Бойко Борисов и ГЕРБ ще подпишат споразумение за управление с "Продължаваме промяната - Демократична България" заедно с проекта за правителство, лидерът отговори:
"Разбира се. В понеделник, в 17 ч. Рая (Назарян - бел. авт.) ми изчете споразумението и аз ѝ казах да отиват и да го подписват с Христо Иванов", заяви Борисов. Попитан дали и той не следва да го подпише, председателят на ГЕРБ каза: "Аз казах да го донесат да го подпиша. Веднага ще го подпиша".


На въпрос дали изрично може да каже, че ГЕРБ няма проблем да отстъпи от изричното включване на ДПС в решенията за регулаторите, Борисов заяви: "Разбира се, че нямам. Те ("Продължаваме промяната - Демократична Бълагария" - бел. авт.) имат проблем с това. Не аз. Такава точка няма".

Борисов посочи, че единствените спорни моменти по споразумението между двете управляващи досега формации са:

  •     "срок за смяна на службите"
  •     "разкриване на следствената тайна"

В проекта на споразумение, което "Продължаваме промяната - Демократична България" разпространи до медиите, е посочено, че двете страни се ангажират до края на юли да законите, които касаят назначенията в службите.

Искането на коалицията за ограничено "разкриване на материали, които могат да бъдат обект на следствена тайна" пък е в контекста на дейността на парламентарната комисия за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Борисов даде да се разбере, че е несъгласен с "Продължаваме промяната - Демократична България" и по двата въпроса. За разкриване на следствената тайна при определени, отделни обстоятелства Борисов заяви, че "според всеки юрист никъде го няма и би провалило делата".

За службите председателят на ГЕРБ заяви, че са "изключително добре интегрирани с нашите международни партньори". Все пак даде заявка, че, ако коалицията държи на срока до края на юли, "ще го подпишем и него".

Чия е дружбата с ДПС

На обвиненията на "Продължаваме промяната - Демократична България", че ГЕРБ и Бойко Борисов "взривили" преговорите заради ДПС и Делян Пеевски, председателят на ГЕРБ каза: "Дружбата на "Продължаваме промяната - Демократична България" с ДПС е много по-голяма отколкото нашата. Ние с ДПС воюваме в смесените райони".

От изказването на Борисов стана известно, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" си противоречат и в това кой за какви текстове настоява в споразумението за избора на органите със 160 депутати: Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет, членовете на антикорупционната комисия.

В проекта на ГЕРБ ДПС беше изрично включена заради формулировката "ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности". В проекта на "Продължаваме промяната - Демократична България" не се залага конкретика за (не)участие на политически формации. Според Борисов обаче във вътрешните обсъждания коалицията настоявала да се запише изрично, че само "Възраждане" трябва да бъде изолирана, но БСП и "Има такъв народ" не.
"Аз подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов! Винаги съм го казвал!", каза лидерът на ГЕРБ.

Но не уточни изрично дали има предвид само концепцията на Иванов - който подаде оставка като министър на правосъдието в кабинет "Борисов" през 2015 г. тъкмо заради подмяна на концепцията му за съдебна реформа - за назначенията в регулаторите или новия Закон за съдебната власт.

Защо Борисов отсъстваше

Борисов обясни отсъствието си от преговорите с това, че в "Продължаваме промяната - Демократична Бълагрия" имало много лидери, а той е един. "Не приемам да се срещам с по пет-шест души наведнъж, да ме награкат и после да ги слушам по телевизията да се обясняват", каза Борисов.

Не се разбра обаче защо Борисов така и не се включи към екипа на Габриел. От началото на преговорите "Продължаваме промяната - Демократична България" настоява Борисов да участва тях, защото е лидер на ГЕРБ и последната дума за договорките е негова. Той обаче обяви, че тъкмо сформираният екип от Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян е целял да доведе преговорите до успех.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини