Военослужещи от България, Хърватия и Австрия направиха зрелищни демонстрации на връх Перелик

Изображение 1 от 6

    На връх Перелик, на над две хиляди метра надморска височина, министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев изрази надежда да не се стигне до серия от служебни правителства и е желателно да се стигне до договорка за редовен кабинет. Министър Тагарев присъства на деня за демонстрация на способности на четвъртата съвместна международна подготовка "Родопи–24". На събитието присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
    Денят за демонстрация на способности от военнослужещите се проведе в района на местността Перелик. Участниците в учението изпълниха тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа "Бързо въже" и евакуация на ранен. Имаше статичен показ на оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците. В съвместната подготовка "Родопи–24" участват военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви Алпийски полк, 110-и логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия, 24-а Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения.
    Командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Стефан Димов поясни, че в съвместната подготовка участват общо над 300 души. "Подготовката е разделена на две части - 6 дни модулна подготовка и 3 дни тактически учения. Военослужещите пренощуваха няколко вечери навън в импровизирани биваци и заслони. Въпреки ниските температури, които паднаха до минус 9 градуса, те се справиха чудесно. Мисля, че подготовката се развива изключително добре Покриваме всички цели, които сме си поставили до този момент", коментира още полк. Димов.
    До края на съвместната международна подготовка предстоят тактически учения с три алпийски роти.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини