Тутанкамон - син на брат и сестра

Тутанкамон е бил рожба на кръвосмешение. До този извод е стигнал международният изследователски екип, ръководен от Захи Хавас, директора на египетското ведомство, отговарящо за древното наследство. Според учените, които представиха своите заключения на пресконференция в Кайро, фараонът, който е починал само на 19 години, е страдал от заболяване на костите и малария, пише Дойче веле.

Кои са родителите на Тутанкамон?

Алберт Цинк от Европейската академия в Бозен предполага, че инцестната връзка на родителите му може да е била причина за заболяванията и редица телесни деформации на невръстния фараон - и оттам да е допринесла за ранната му смърт. В продължение на две години Цинк и неговите колеги са изследвали наличните 11 мумии на членовете на фараонската фамилия. С помощта на генни изследвания те потвърждават сега онова, което се предполагаше отдавна: че бащата на Тутанкамон е бил еретичният фараон Ехнатон.

Открита е и майката на Тутанкамон - това е мумията, обозначена като KV35YL. За нея се знае само, че е била сестра на Ехнатон. Във всеки случай изследователите са сигурни, че той не е бил син на прочутата Нефертити, главната жена на Ехнатон.

Професор Цинк изказва предположението, че - теоретически - е възможно и едно друго обяснение за генетичното сходство между бащата и майката на Тутанкамон. Възможно било той да е бил създаден от Ехнатон и някоя от неговите дъщери; Ехнатон би могъл да се ожени за нея, "защото е бил бог". Цинк напомня, че Тутанкамон също се оженва по-късно за своята сестра или полусестра; подобни връзки не са били нещо необичайно по онова време в Египет.

Детето фараон

Фараонът-дете Тутанкамон е живял преди 3300 години. Той придобива световна известност, когато през 1922 е открита непокътнатата му гробница. Тутанкамон се възкачва на престола на осем години и умира през 1324 г. пр. Хр. на 19 години. Той създава две деца, които са били обаче мъртвородени. Така със смъртта на Тутанкамон прекъсва най-могъщата владетелска династия на египетското Ново царство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини