След един час спорове Мелемов оттегли докладната за разширяване на синята зона за паркиране ВИДЕО

Около един час днес общинските съветници спориха около докладната на кмета Николай Мелемов за разширяване на зоните с платено паркиране в Смолян. Неговото предложение бе в синята зона да влязат паркинга зад Родопски драматичен театър “Николай Хайтов“, до ТЦ „Евридика“, до ул. „Здравец“ (уширенията), „Карлък“ (от ул. „ Средногорец“ до ул. „Кап. Петко Войвода“), ул. „Кап. Петко Войвода“ (паркинга под сградата на Журналиста), паркингите до „Фокус“ в кв. Райково, до „Пощенска банка“, до Здравната каса и до АРЗ.

Опозицията остро реагира на предложението като  изказаха мнения, че е неприемливо такъв важен въпрос да бъде решен без обществено обсъждане.

Емил Келешев от ПП-ДБ каза, че провел анкета във фейсбук и 91% от отговорилите 300 били против. Според него това било представително проучване. Той изрази мнение, че разширяването на синята зона няма да постигне ефект като намаляване на колите и замърсяването на въздуха в града. Според него, хората са принудени да пътуват с колите си, защото до голяма част от тях не достига градски автобус. Келешев каза още, че първо трябва да се приеме новата транспортна схема на общината и чак тогава да се мисли за платено паркиране. Допълни още, че не е редно предложените зони да се гласуват заедно. По-ефикасно било всяка да се разглежда поотделно, защото на някои места имало резон в предложенията, за други не. Но като цяло Келешев бе на мнение, че синята зона само натоварва финансово смолянчани, без да постига желаните ефекти.

Градоначалникът каза, че решението за разширяване на т. нар. синя зона не е емоционално решение, а го обмислят от половин година. 

Иван Френкев от БСП контрира, че е редно, щом администрацията е направила експертен анализ, да го предоставят на съветниците, за да се убедят, че предложението ще постигне целите си. "Дайте да го видим този анализ, да се убедим и ще подкрепим предложението ви. Сега за това се получава така, че спорим повече от час, защото не сме убедени, че това е правилното решение."

Мелемов го реплекира с думите: "Ако искате сега да ви извадя запис от срещата в Габрово например, няма как това да стане. Но това предложение е анализирано от експерти".

Стоян Иваново от ГЕРБ пък на свой ред упрекна представителите на ПП-ДБ, защо не са се допитали до хората, когато са „инсталирали“ управителя на ВиК, който направи цена на водата една от най-скъпите в страната, а също и дали са се допитали, преди да „инсталират“ на работа човек, който взима заплата по-висока от президента на България.

Мелемов се опита да успокои страстите в залата като допълни, че "Всички откриваме топлата вода тук. Ходиха нашите специалисти в Кърджали, в Габрово. Навсякъде са се водили същите дебати. Да сте чули някъде да се е въвела синя зона и после да е отменена. Казвате, че няма смисъл – пълни ли са платените паркинги. Това е обективното."

Михаил Тодоров от ПП-ДБ е на мнение, че се цели да се изпишат вежди, но изглежда ще се избодат очите. Убеден е, че хората ще избягват тези паркинги и ще търсят страничните улици и ще се предизвика хаос. На няколко пъти посъветва колегите си отдясно да не мислят „анблок“, а да мислят с главите си, „рационално“.

„Търсим ефект, който се постига с адекватни мерки, а не с недомислие. Ако търсим да сме европейска страна, има начин да го постигнем. Аз съм привърженик на синята зона, но трябва да се мисли внимателно“, каза Тодоров.

По време на заседанието стана ясно, че общинският съветник Георги Пепеланов от Движение “Нашия Смолян“ е поискал справка за приходите и разходите от въвеждането на зоните за платено паркиране в Смолян. В нея се посочва, че за 2023 г. постъпленията от пускане на смс-и и глоби и санкции са 34 000 лв., приходите от абонамент са 124 000 лв., а разходите са 64 000 лв.

Зам.-кметът Марин Захариев уточни, че платените паркоместа от първи етап са 200 на брой. „Абсолютно честно трябва да кажем, че градовете не толерират всеки сам да си ползва автомобила. Таксата е един лев. Няма да говорим за стойността на повечето автомобили. Това е нещо, което е измислено отдавна в много градове и нашият анализ показва точно това - че има ефект. Хората са спокойни, като дойдат – плащат си и има къде да паркират“, посочи той. По думите му 95% от прихода 124 хиляди лева са от абонаменти за платено паркиране. Уточни, че от 500 абонамента 20 са извън зоната. На слуха, че апаратите за втория етап са вече купени Захариев отговори, че това не отговаря на истината.

В крайна сметка кметът Мелемов оттегли докладната с мотив, "не защото не е прав, а защото е диалогичен".

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини