Европрокуратурата нареди претърсвания на фирми и частни домове заради тунел 'Железница'

Хората на Лаура Кьовеши проверяват злоупотреба със средства от ЕС и пране на пари

Претърсване на шест фирми и четири частни частни къщи се провежда днес по искане на Европейската прокуратура. Обиските, извършени от Главна дирекция „Национална полиция“ и ДАНС, са във връзка с подозрения за присвояване, злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари при изграждането на тунел „Железница“ - най-дългия пътен тунел в България, който наскоро бе отворен за движение, съобщават от ведомството на Лаура Кьовеши.

Изграждането на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“, която сключи договор с консорциум от три дружества за изпълнение на проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (2014-2020 г.).

Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лева (около 95,6 млн. евро), от които 85% бяха финансирани от фондовете на ЕС.

След сигнал от Държавната агенция „Национална сигурност“ прокуратурата в София започва разследване, което разкрива, че едно от дружествата - част от консорциума, е заподозряно в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари.

Твърди се, че разследваното дружество е извършило в много кратък срок няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 млн. лв. (5,6 млн. евро) към верига от кухи дружества, което е довело до изтегляне на големи суми в брой от лица с криминални досиета. Тези дружества и лица фигурират и в друго текущо разследване на прокуратурата, свързано с инфраструктурни проекти в железопътния сектор, отбелязват от Европрокуратурата.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини