2 в 1: Партиите с еднакви номера за евровота и предсрочните избори за НС

Ако изборите са „2 в 1“ дадена партия запазва номера си за евровота и за изборите за Народно събрание, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по БНТ.

Избори „2 в 1“ и избори на различни дати си имат своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата ще се спестят разходи - логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии, подчерта тя.

По думите й обаче трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес. Има различни избирателни права както за избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините“, каза още Нейкова.

„Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини“, допълни Камелия Нейкова.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини