Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History със Съкровищата на България, Естония, Турция и още

Премиерата на епизода за България е на 24 май

Награждаваният историк, автор, телевизионен водещ и професор Бетани Хюз се завръща по Viasat History в ослепителния нов сезон на “Съкровища с Бетани Хюз”.

С премиера на 19 април от 22:00 часа, третият сезон предлага безпрецедентен достъп до нови открития докато Бетани Хюз се впуска поредното незабравимо пътуване през историята на човешката цивилизация в шест забележителни епизода.

В България Бетани посещава един от най-запазените в света римски амфитеатри, в Турция - новооткрити антични сцени, както и прекрасните гори на Естония, като проследява забележителни постижения на инженерството, културата и вярата, които улавят това, което хората са постигнали благодарение на страстта, устойчивостта и сътрудничеството си.

Третият сезон започва с Бетани, която пътува през централна Турция до Кападокия, посещава скални селища, както и 10 000-годишния храм и селище в Гьобеклитепе. Проф. Хюз се натъква и на съвсем ново откритие - невероятните, издълбани в камък сцени на 11 400 години, открити близо до Шанлъурфа, в югоизточната част на Турция. Каменната резба, показваща гол мъж, нападнат от големи котки и атакуващ бик, е открита едва наскоро в мазето на селянин и никога не е била заснета преди.

След това Бетани продължава пътуването си за да изследва султаната на Оман, земя, пълна с изненади и контрасти. Тя се връща и в Азербайджан за още приключения по Пътя на коприната и се отправя към Албания, за да разкрие тайните на адриатическото крайбрежие.

Пътувайки на север, Бетани се озовава в Естония, където посещава Сааремаа – "Викингския остров" на Естония и открива, скрито на поляна в гората, свещено гробище с доказателства за човешко жертвоприношение. Заедно с археолога Марика Маги като неин водач, Бетани получава специален достъп до таен склад, откривайки златна змийска гривна от III век. Обратно в столицата на Естония Талин, Бетани разкрива историята на гигантско средновековно корабокрушение, разкопано миналото лято.

Пътувайки на запад, тя изследва остров Кихну, наречен последният матриархат в Европа. Каращата мотор Mare Mätas, която е посветила живота си на опазването на културата на Кихну, води Бетани през техния фолклор и обичаи и я запознава с жените, поддържащи уникалните традиции на острова.

Епичното пътешествие на Бетани завършва в България, където открива мозайка от култури, сътворили невероятна история. Във Варна на Черно море тя изследва златно съкровище на 6000 години, разкривайки живота на хората, които са изковали една от първите култури в Европа.

След получаването на специален достъп в Долината на тракийските царе, Бетани влиза в климатично контролираната тракийска гробница на 2300 години, която е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство, с изключителни живи стенописи, които все още са непокътнати. Преживявайки огнен ритуал в село Кости и ставайки свидетел на това как помашката общност рисува лицата на своите булки в Рибново, Бетани открива колко много древни традиции все още съществуват в България.

В изгубеното гръцко селище Хераклея Синтика тя открива следи от базилика и древно светилище за богинята Немезида.

Бетани завършва пътуването си пред паметника на Бузлуджа, комунистическа реликва, символизираща сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и опасността от забравянето на уроците му.

Този нов сезон на "Съкровища с Бетани Хюз" е задължително пътуване - еклектично приключение, с премиера ексклузивно по Viasat History в Централна и Източна Европа всеки петък от 22:00 часа. От 19 април.

22.00 Съкровища с Бетани Хюз (сезон 3): Турция: Прелестите на Изтока (еп. 1)

Бетани посещава Турция, за да види отблизо селища като Кападокия и Гьобеклитепе. Изследва също Урфа (Шанлъурфа), един от най-значимите поклоннически градове в Близкия изток. [60 мин.]


22.00 Съкровища с Бетани Хюз (сезон 3): Оман (Еп. 2)

Бетани изследва Султаната на Оман - земя, пълна с изненади и контрасти, вклинена между необятните пясъци на Арабската пустиня и искрящите вълни на Индийския океан. [60 мин.]

22.00 Съкровища с Бетани Хюз (сезон 3): Азербайджан: Пътищата на коприната и Кавказ (Еп. 3)

Бетани се завръща в Азербайджан за още приключения по Пътищата на коприната и изследва най-отдалечените и скрити кътчета, за да открие културното въздействие върху една история на изолация и влияние. [60 мин.]

22.00 Съкровища с Бетани Хюз (сезон 3): Албания и Адриатическо море (Еп. 4)

Бетани изследва адриатическото крайбрежие на Албания. Тя посещава древните римски пристанища Орикум и Аполония, Охридското езеро и отоманския град Берат, откривайки забележителните замъци на Албания. [55 мин.]

22.00 Съкровища с Бетани Хюз (сезон 3): Естония (Еп. 5)

За Естония са воювали много империи. Бетани отплава до Сааремаа - естонския „остров на викингите" - посещава столицата Талин и изследва остров Кихну и „земята на блатата" Соомаа. [55 мин.]

22.00 Съкровища с Бетани Хюз (сезон 3): България (Еп. 6)

Бетани пътува до България, за да проучи златно съкровище на 6000 години и да влезе в гробница на 2300 години в Долината на тракийските царе с изключително живи фрески, които все още са непокътнати. [55 мин.]

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини