Перник е на първо място сред останалите общини от региона по подадени приоритетни проекти за финансиране през държавния бюджет за 2024 г.

Перник е на първо място сред останалите общини от региона по подадени проекти определени като приоритетни за финансиране през държавния бюджет за 2024 г. Това съобщи на брифинг в Националния пресклуб на БТА народният представител от партия „Възраждане“ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Димо Дренчев.

Той изнесе данни, според които към края на първото тримесечие на тази година, община Перник е подала 19 проекта на обща стойност 48 878 100 лв. при лимит от 50 млн. лв. Това е почти стопроцентово изпълнение, за което голяма заслуга има кметският екип, заяви депутатът. Повечето от заложените проектни дейности са свързани с реконструкция и рехабилитация на пътната и инфраструктура за водоснабдяване и канализация, укрепване на свлачища и др.

„Знаете, че в Закона за бюджета, приет за тази година, се даде възможност на общините на всеки три месеца да актуализират своите приоритетни обекти, за които ще ползват финансиране. Излезе такъв списък. Той беше одобрен на първо четене на бюджетна комисия и в момента тече двуседмичен срок, в които общините имат право да актуализират и добавят проекти“, каза народният представител.

Според него следващото правителство след служебното ще вкара актуализация на бюджета. Въпреки това той коментира, че изпълнението на бюджета не върви така, както би трябвало да бъде към настоящия момент.

„Ние събираме толкова пари, колкото сме събирали и миналата година в хазната. В бюджета за 2024 година е заложен сериозен ръст на приходите. Без някакво наваксване част от тези проекти, няма да се реализират. Затова е хубаво общините да са готови навреме“, допълни Дренчев.

Той каза, че още една община от Пернишка област – Трън също е с добър резултат при подаването на приоритeтни проекти за финансиране. Те са 13 на брой на стойност 8,429 млн. лв. при лимит от 10 млн. лв.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини