Осъдиха на смърт бизнесдамата Тронг Май Лан за измама за $44 млрд., от които 12.5 млрд. - присвоени

Това е най-голямата финансова измама в историята на Виетнам

Народният съд във виетнамския град Хошимин постанови смъртна присъда за 67-годишна бизнесдама, извършила най-голямата финансова измама в историята на страната, съобщи Би Би Си.

Тронг Май Лан, собственичка на компания за недвижими имоти, бе призната за виновна за източването на 44 милиарда от една от най-големите банки във Виетнам в продължение на 11 години. Лан бе обвинена в присвояване, подкупи и нарушения на банковите правила.

Процесът, който започна на 5 март и приключи по-рано от планираното, идва като част от кампания срещу корупцията, която лидерът на управляващата Компартия Нгуен Фу Тронг обещава от години, макар и с малко реални резултати.

Присъдата обаче е рядкост в азиатската държава, макар и да не е изненадваща на фона на мащабната измама. Тронг Май Лан е взела заеми за 44 милиарда долара от Saigon Commercial Bank чрез подставени лица и кухи фирми. Според прокурорите самата Лан е присвоила 12,5 милиарда долара, а общите щети сега възлизат на 44 милиарда долара, като полицията е идентифицирала около 42 000 жертви на измамата.

Магистратите постановиха още бизнесдамата да върне 27 милиарда долара, но от прокуратурата коментираха, че вероятно това никога няма да се случи.

2700 души са били призовани да дадат показания по време на процеса, а 10 държавни прокурори и около 200 адвокати са участвали. Доказателствата са събрани в 104 кашона с общо тегло шест тона. Заедно с Тронг Май Лан пред съда са застанали още 84 обвиняеми, а самата тя e пледирала, че е невинна.

Вестник Thanh Nien, цитиран от Ройтерс, съобщи, че останалите 84 обвиняеми по делото са получили присъди, вариращи от пробация от три години до доживотен затвор.

 

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини