''Хамас'' поиска прекратяване на огъня, за да открие и освободи израелските заложници

Съдбата на заложниците, държани в ивицата Газа, може да бъде изяснена само по време на прекратяване на огъня, според високопоставен член на палестинското движение „Хамас“, предадоха БТА и ДПА.

Част от преговорите се водят, за да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, „за да има достатъчно време и сигурност за събиране на окончателни и по-точни данни за пленените израелци“, заяви в „Телеграм“ Басем Наим, член на политическото крило на „Хамас“.

Похитените се намират на различни места в Газа и са в ръцете на различни групировки, казва Наим. Някои от тях лежат и „под развалините“ заедно с убити палестинци, допълва той. „Преговаряме да получим тежко оборудване за тази цел“, заяви служителят на Хамас.

Наим коментира и публикации в медии, че „Хамас“ е отхвърлил неотдавнашното компромисно предложение на САЩ за прекратяване на огъня, защото не е могъл да освободи 40 заложници в първата фаза на предложената сделка в три етапа. Според съобщенията в медиите първата фаза е предвиждала освобождаването на жени, войници, мъже над 50 години и на мъже под 50 години със сериозни медицински проблеми. По време на последните преговори обаче „Хамас“ заявил, че не разполага с 40 живи заложници от тези категории. Това породи опасения, че значително повече от заложниците може да са мъртви, отколкото се смяташе към момента.

Според съобщенията в медиите компромисното предложение на САЩ е било представено от директора на ЦРУ Уилям Бърнс на преговорите в египетската столица Кайро в неделя.
Предложението предвиждало „Хамас“ да освободят 40 заложници в замяна на 900 палестински затворници - включително 100 осъдени на доживотен затвор за убийство на израелци - в хода на шестседмично прекратяване на огъня. Израел, от своя страна, щял да позволи на до 150 000 разселени палестинци да се завърнат в северната част на ивицата Газа, съгласно предложението.

„Хамас“ настоява за постоянно прекратяване на огъня и за изтегляне на израелските войски от оспорваната крайбрежна зона. Израелското правителство оставя отворена възможността за продължаване на бойните действия след прекратяване на огъня. Тъй като Израел и „Хамас“ не разговарят директно помежду си, САЩ, Катар и Египет действат като посредници между тях в преговорите.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини