Засилен интерес към педагогическите специалности наблюдават във Филиала на Пловдивския университет

Нова специалност - "Биология и английски език" разкриха във Филиала на Пловдивския университет в Смолян за учебната 2024/2025 година. Кандидатстудентската кампания започна при засилен интерес към педагогическите специалности. От началото на април до до момента във Филиала в Смолян са подадени повече заявления от кандидатстуденти в сравнение с предишни години. Засиленият интерес към всички педагогически специалности си има логично обяснение.
"Всички знаят, че се увеличиха учителските заплати, търсят се учители по тези предмети, голяма част от учителите в училищата се пенсионираха или предстои да се пенсионират. Ние видяхме, че много от нашите завършили студенти последните години вече са назначени като учители и в Първо СУ, и в Шесто, и в Пето, и в региона", каза директорът на Филиала проф. Елена Николова.
Повишеният интерес е свързан и с новата специалност "Биология и английски език", която е акредитирана с много висока оценка и дава различни възможности.
"Освен като учители по биология и по английски език, завършилите тази специалност могат да се реализират и като преводачи на биологическа литература, на научни проекти, да бъдат ръководители на най-различни школи. Така че наистина тази специалност ще даде по-широка възможност за реализация", каза още проф. Николова. Планираното освобождаване на студентите от такси в държавните висши училища няма да се отрази на Филиала на Пловдивския университет в Смолян. "Шестте специалности в направление "Педагогика на обучението по..." са освободени от такса. Има такса при начална педагогика. В момента само там таксата беше 250 лева, 500 - годишната такса, което не е много и изобщо не спира кандидатите, защото точно тази специалност най-рано се запълва", допълни директорът.
Във Филиала на Пловдивския университет в Смолян в момента се обучават над 400 студенти.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини