И за брането на гъби и билки вече ще ни бъркат в джоба,47 души вече берат смръчкула с позволително

Берачите на гъби, билки и горски плодове вече трябва да плащат осигуровки, съобщи еТВ.  От 1 април влезе в сила изменение на Закона за горите, според което берачите на диворастящи гъби, билки и горски плодове трябва да плащат осигуровки, данък и такса. Само така те могат да получат позволително да влязат в гората.  С въвеждането на новия режим за издаване на позволителни брането на гъби в гората се превръща в професия, за което се плащат и осигуровки.
"Осигурителни вноски и здравноосигурителни вноски в размер на 129 лева 69 стотинки, алтернативен данък в размер на 30 лева и съответно месечната цена за ползване на гъби и плодове 36 лева. Това са сумите, които се внасят всеки месец предхождащ месеца, в който лицето ще събира гъби. Ние сме натоварени със събиране на тези суми, но те не са за нас, внасяме ги по сметките на лицата в НОИ и съответно в държавния бюджет.", каза за Новините на еТВ  инж. Асен Карабов - зам.-директор ЮЦДП
 От горското предприятие уточняват, че всеки би могъл да иде в гората и да си набере гъби за собствена консумация. Но ако реши да ги предаде в изкупен пункт, трябва да има съответното позволително.
"Тези суми се внасят само от лицата, които берат гъби с търговска цел. Контрола, основният контрол е на пункта, където търговците изкупуват гъбите. На тях им е забранено да изкупуват гъби от лица, които нямат такова позволително и ако изкупуват, те ще бъдат санкционирани", допълни още Карабов.
 Според него задължението да се плащат месечни осигуровки и данък не е отказало гъбарите.
"За месец април сме издали 47 позволителни, вече има смръчкула, има други се появиха, тя и пролетта върви малко по-рано. До момента има подадени няколко заявления и за следващия месец, за месец май, на тях също ще им издадем позволителни и те ще могат в месец май да събират пак гъби", уточни Карабов. За брането на диворастящи гъби и до сега се е плащала такса в размер на 300 лева за година. Както неведнъж СмолянБГвести е разказвал в смолянско цели села през лятото се издържат от бране на гъби. Често това е единствената алтернатива хората да изкарат единствените си доходи, тъй като друга работа по селата няма. Тези, които се издържат от бране на гъби са най-уязвимите и бедни в региона
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини