С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Русия иска на всяка цена да превземе Часов Яр, който е стратегически важен. Градът е под постоянен обстрел с тежки бомби. Битките са дори по-ожесточени, отколкото в Бахмут, а украинските сили са в затруднено положение.

„През нощта можем по-лесно да приберем ранените, включително и с автомобил – тогава летят по-малко руски дронове“, казва пред АРД 24-годишна военна лекарка с прозвището „Тора“, която работи в медицински пункт край Часов Яр в региона на Донецк. „Случва се ранени войници посред нощ да вървят с часове дотук, защото няма друга възможност да получат първа помощ“, казва тя.

По данни на украинското армейско ръководство Русия атакува по няколко различни линии в региона на Донецк. Москва се стреми да пробие украинската отбрана западно от Бахмут и да завладее Часов Яр, написа във Фейсбук главнокомандващият Олександър Сирски. За целта се прибягва към непрекъснат артилерийски обстрел и бомби с тегло от по няколко тона.

„Ситуацията на източния фронт се влоши много“, каза в събота Сирски. Според него бригадите имат нужда от допълнителни муниции, дронове и електронно оборудване.

„Руснаците атакуват денонощно"

„Атакуват ни денонощно и ни обстрелват с всичко, с което разполагат“, каза пред украинската телевизия Олес Маляревич, заместник-командир на 92-ра щурмова бригада, разположена в Часов Яр.

Полагат се максимални усилия, за да може до три-четири дни да се осигурят допълнителни муниции и дронове. Но руската страна използва целия си потенциал и напада едновременно от няколко места, казва още Маляревич пред АРД. „Знаем, че руснаците непременно искат да завладеят Часов Яр. Правим всичко, за да не го допуснем, тъй като всички знаем колко е важен.“

По-ожесточени сражения, отколкото в Бахмут

Часов Яр е на 20 километра западно от Бахмут - град, който след продължителни и кръвопролитни сражения бе окупиран от руснаците преди година. Артилеристът Игор се е сражавал първо там, сега е в Часов Яр.

27-годишният боец описва пред агенция Франс прес битките по следния начин: „В Бахмут бях по-сигурен, тъй като там имаше сгради и място, където да се скриеш. Ние изпълнявахме задачите си, след което можехме да влезем на някое сигурно място. А тук руските дронове постоянно летят над нас“. Игор е категоричен, че сраженията в Часов Яр са по-ожесточени, отколкото в Бахмут, пише АРД.

„В Авдеевка Путин искаше да покаже, че напредва"

Бахмут, Соледар, Северодонецк, Лисичанск, Мариупол и Авдеевка - във всички тези градове в източната част на Украйна след инвазията на Русия се водиха тежки боеве, в които Украйна в крайна сметка отстъпи.

От украинска страна казват, че недостигът на оръжия, липсващата или недостатъчно модерна противовъздушна отбрана и ограничените количества муниции са довели до тези крайно болезнени поражения.

„Руските агресори предприеха всичко възможно, за да поставят Часов Яр под свой контрол“, казва украинският експерт по сигурността Олександър Коваленко. „Окупацията на разрушения град Авдеевка преди два месеца беше по-скоро пропагандна предизборна акция на Путин. Така руският властелин искаше да покаже, че постига напредък в Украйна“, казва Коваленко пред АРД.

Фатална липса на ресурси

В Часов Яр е друго, твърди експертът. Градът е разположен на стратегически важно възвишение, контролът върху което би позволил на Русия да напредне по-нататък в Донбас. Оттам са само десет километра до Константиновка, откъдето може да се продължи към контролираните от Украйна градове Краматорск и Славянск.

Руснаците полагат максимални усилия да превземат Часов Яр и са струпали много войски. От друга страна украинските отбранителни сили са укрепили един доста голям район, информира АРД. Въпросът е дали ще има достатъчно доставки на ресурси от международните партньори, посочва Коваленко. „Все още зависим от осигуряването с артилерия и муниции, за да можем да спрем постоянните руски атаки.“

Зеленски: „С приказки няма как да опазим небето"

Преди руската инвазия Часов Яр е имал население от 13 000 души, докато сега са останали само към 700, непоследвали призивите за евакуация, казва пред АРД Серхий Чаус от местната военна администрация. В града нямало нито една сграда, която да не е пострадала.

Руската армия иска да завземе Часов Яр до девети май, казва украинският главнокомандващ Сирски. В този ден Русия чества победата над Германия във Втората световна война.

Междувременно военното и политическото ръководство на Украйна ежедневно изпращат настоятелни апели към световната общност за по-голяма военна и финансова подкрепа – независимо дали с модерна противовъздушна отбрана или с муниции. „Само с приказки няма как да опазим небето“, каза президентът Володимир Зеленски и повтори, че не бива да се губи повече никакво време.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини