Кметът на община Перник, Станислав Владимиров, се срещна с победителите от националните кръгове на олимпиадите по статистика, география и икономика, възпитаници на ПМГ „Христо Смирненски“

Кметът на община Перник, Станислав Владимиров, се срещна с победителите от националните кръгове на олимпиадите по статистика, география и икономика, възпитаници на ПМГ „Христо Смирненски“.
Владимиров прие отбора по статистика на гимназията, наречен SEARCH, който се отличи с първо място в Категория А. Този успех им донесе правото да представят България в Европейския кръг на олимпиадата по статистика.
Публичният конкурс за определяне на участници в европейския кръг се проведе в грандхотел „София“ на 13 април 2024 г. Победителите от националния етап се състезаваха пред жури и публика с проекти и идеи. Отборът SEARCH представи видеоклип на тема: „Някога всичко беше по-хубаво – истина ли е?“, който ги нареди на първото място. Сега те са ангажирани със създаването на двеминутен видеоклип, с който да представят България на международния финал в Люксембург в началото на юни.
През този месец се проведе и финалният етап на юбилейната 20-та Национална олимпиада по география и икономика, в която взеха участие над 120 ученици от цялата страна. Георги Колев, ученик от XА клас на ПМГ „Христо Смирненски“, се отличи с първо място в своята възрастова група. Той също беше избран за разширения национален отбор по география и икономика, който ще се подготвя за 20-тата Международна олимпиада по география в Дъблин, Ирландия, през август 2024 г.
„Тези успехи на пернишките ученици подчертават високото им ниво на подготовка и ангажираност към науката. Те не само отличават страната ни в национални състезания, но и се представят успешно на международната сцена, което е повод за гордост както за тях, така и за цялата общност“, сподели Владимиров по време на срещата.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини