Бизнесът изпитва голям глад за квалифицирани кадри

"В момента бизнесът изпитва изключително голям глад за хора с професионална квалификация, хора със средно образование, чисто профилирани работещи лица, най-често в нашия регион за сферата на туризма, в сферата на промишлеността, сферата на шиваческите услуги, на машиностроенето", това сподели Снежана Орлова - директор Бюрото по труда в Смолян. По думите й процентът на безработица за региона е динамичен, защото има и сериозна сезонна заетост. Увеличава се, когато свърши зимния сезон и работниците се запишат в Бюрото и намалява със старта на летния сезон, тъй като много от тях отиват да работят по морето.
В момента действат няколко програми, от които се възползват работодателите - "Помощ в пенсиониране", "Родители в заетост", "Младежка заетост плюс", която сега претърпя малко реформи, за да бъде по-атрактивна за работодателите. Предстои да бъдат отворени и нови програми, след като Агенцията по заетостта приеме националния си план за действие. "Доста мерки, програми и проекти са заложени като стимул на работодателите за наемане на лица безработни, хора с увреждания, пред пенсионна възраст, младежи до 29 години", каза Орлова.
От своя страна работодателите са поискали срещите в Бюрото по труда да станат регулярни, за да бъдат поставяни и решавани проблеми, свързани с пазара на труда.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини