Антивирусно обновление блокира Windows XP

Антивирус на компанията McAfee причини срив на Windows XP компютри по целия свят. След инсталиране на поредното обновление на програмата, много потребители са се сблъскали с циклично презареждане и съобщения за фатални грешки на своите системи, предаде CNet News.

Обновлението от сряда е било спряно четири часа след старта му. През това време обаче то е било инсталирано на десетки хиляди компютри, вкл. в болници и учебни заведения. Университетът на щата Мичиган съобщава, че от строя са излезли 8,25 хиляди системи под Windows XP.

Антивирусът е затруднил работата на полицейски служби и затвори. Болница в Род Айлънд пък е прекратила временно приема на пациенти без сериозни травми, а някои хирургични отделения са отложили планирани операции.

Дори и ИТ гигантът Intel е потърпевш от неизправното антивирусно обновление. Всички компютри в американските офиси на компанията разчитат на McAfee защита. Засегнати са били и част от заводските компютри на Intel.

В резултат на обновлението, антивирусът на McAfee е започнал да припознава системния процес Svchost.exe като компютърен червей W32/Wecorl.a. Проблемът засяга продуктите McAfee VirusScan Plus, McAfee Internet Security Suite и McAfee Total Protection, работещи на системи с Windows XP SP 3.

6 часа след първите сривове, McAfee пусна "кръпка" за отстраняване на проблема. От компанията уточняват, че само малък брой корпоративни и домашни потребители са били потърпевши от дефектното обновление. Засега няма информация за стойността на нанесените от антивируса щети.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини