ФИФА иска световното през 2018 година да е в Европа

Световната футболна централа ФИФА иска Световното първенство по футбол през 2018-та година да се проведе в Европа и затова Япония ще се бори за домакинство на Мондиала през 2022-ра година.

Това съобщи пред японските медии шефът на футболната асоциация на страната Мотоаки Инукаи. Заедно с Южна Корея Япония бе домакин на Мондиал 2002.

Преди това Япония обмисляше да се бори за домакинство на най-големия футболен форум през 2018-та година.

След преговори с ФИФА японците са били убедени, че нямат шанс да приемат финалите през осем години.

В момента намерение да приемат Мондиал 2018 са изразили Русия, Великобритания, Испания, Португалия, САЩ и Австралия, а Мондиал 2022 - Катар и Южна Корея.

Според сметките на Международната футболна асоциация пък чистата печалба от предстоящото Световно първенство през 2010 година ще възлезе на един милиард долара, предаде „Файненшъл Таймс”.

Генералният секретар на ФИФА Джером Валке съобщи, че само от продажбата на правата за излъчване по телевизиите и от спонсорите сумата е около 3,3 милиарда долара. От тази сума 1,2 милиарда ФИФА ще изхарчи за организацията на първенството в ЮАР. Още един милиард Асоциацията е заделила за финансова помощ на държавни институции, участващи в подготовката на

Световното първенство. За ФИФА остава един милиард, но според Валке още е рано да се нарече чиста печалба. Парите ще влязат в резервен фонд за ползване при непредвидени финансови разходи.

Световното първенство ще се проведе от 11 юни до 11 юли и според Валке Южноафриканскта република е напълно готова за това още преди три месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини