6 важни за женското здраве витамина

Умората понякога е резултат от недостига на важни за организма ни витамини. Как да попълним "златния запас"? През пролетта, като правило, силно се понижава постъпването на витамини, микроелементи и други полезни вещества в организма. При появата на симптомите на авитаминоза: трудно сутрешно ставане, несъсредоточеност, сънливост, раздразнителност, влошаване на състоянието на кожата, косата и ноктите - лекарите съветват да попълним дефицита!

Витамин А: отговаря за остротата на зрението и състоянието на кожата. Природни източници - мляко, яйца, жълти и червени зеленчуци и плодове.

Витамин В1: спестява ни подуването и лошото настроение. Тиаминът отговаря за апетита и състоянието на нервната система. Природни източници - бобови изделия, ядки, постно свинско месо.

Витамин В2: защитава устните и работата на черния дроб. Без рибофлавин организмът не може да усвоява белтъчините и въглехидратите. Този витамин поддържа здравословното състояние на кожата, предпазва губите от нацепване и влияе благотворно върху централната нервна система. Природни източници - месо, риба, мляко, овесени ядки, тъмно-зелени зеленчуци (спанак и броколи).

Витамин С: участва в синтеза на хормоните и запазва младостта. Аскорбиновата киселина взима участие в образуването на колагена и еластина. Витамин С също така защитава клетките от преждевременно остаряване и ни прави по-устойчиви на заболявания. Помага в борбата с вирусните инфекции. Природни източници - пресни плодове и зеленчуци. Истинска мина на витамин С са шипката, портокалите, мандарините, грейпфрута, лимоните, ягодите.

Витамин Е: отговаря за ставите и половата система. Токоферолът намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Витамин Е е необходим за поддържането на половите функции и здравето на нервите и мускулите. Той поддържа нивото на хемоглобина. Природни източници: растителни масла, ядки и зеленчуци със зелени листа.

Витамин Н: отговаря за здравето на кожата, косата и ноктите. Биотин помага за регулирането на клетъчното дишане. Също така участва в процеса на обмяна на веществата и предотвратява натрупването на мазнини. Природни източници: яйчен жълтък, ядки и мая.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини