Жените са склонни да се виждат дебели

Жените имат склонност да се виждат в огледалото по-ниски и по-дебели, отколкото са всъщност, показва изследване на учени от Лондонския университет. Работата им е публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences, а накратко за нея пише Daily Mail.

Учените поискали от доброволци да сложат лявата си ръка под масата и да покажат предполагаемото място, където би трябвало да са ноктите и ставите им. Като обработили резултатите, учените си съставили представа как човек възприема дължината на пръстите и ширината на ръката си.

Средният резултат показва, че всички участници са преувеличили ширината на ръката си с две трети, а пръстите си смятат за по-къси с една трета.

Според  Матю Лонго (Matthew Longo), ръководител на екипа, хората като цяло преувеличават ширината и недооценяват дължината на всички части на тялото си. Особено това важи за жените, които за по-загрижени за външния си вид. „Някои се гледат в огледалото и виждат, че не са дебели, но и това не помага да се отърват от изкривената представа за себе си и да повярват, че са стройни”, смята Лонго.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини