Интересни факти за Коледа, за които не сте чували

Без съмнение Коледа е този празник от годината, който най-много очакваме. Освен, че е Рождество Христово, този ден се свързва с разменяне на подаръци, големи количества храна и напитки, коледни песни, по-оживени и цветни улици и къщи. Може различните страни да имат и различни начини да празнуват Коледа, но историите за възникването на характерните аспекти са едни и същи.

Коледната картичка

Знаеше ли, че първата коледна картичка е била направена и изпратена през 1843г.? Дизайнът й принадлежи на английския художник Джон Калкот Хорсли. Направата на картичката не би била причислена като негова заслуга, ако не е бил британски бизнесмен, който го упълномощил за тази дейност. Този бизнесмен бил сър Хенри Коул, който все не намирал време да поздрави всичките си приятели и колеги по случай Коледа. Картичката изобразявала семейство, което пие вино заедно, а по краищата се намирали рисунки, които представяли действия на благотворителност: даряване дрехи на бедните и даване храна на гладните.

Коледната песен

Знаеше ли, че една от най-старите коледни песни е написана в края на III век? От друга страна, се вярва, че първата записана песен е написана от Аурелий Прудентий (Aurelius Prudentius) и е била със заглавие “Of The Father’s Love Begotten”. С изобретението на книгопечатането от Йохан Гутенберг, коледните песни станали по-популярни. По този начин издаването на песните става и по-лесно. Освен това „Месия”, която е една от най-популярните коледни песни на всички времена е написана от Георг Фридрих Хендел. Първо я е представил през 1742г. като средство за благотворителност. Естествено да не забравяме и „Тиха нощ, свята нощ”, написана през 1818г. от австрийския свещеник Йосиф Мор.

Дядо Коледа

Знаеше ли, че Дядо Коледа има прототип реален човек? Той е свети Николас, високопоставен християнин, живял през IV в. сл. Хр. Той бил известен с щедростта си. Вярването, че белобрадият старец слиза през комина и оставя подаръците под елхата води началото си от факта, че свети Николас искал да дари средства на бедните, но без те да разбират, затова се качал на покривите на къщите и пускал парите през комина. И така се получавало, че подаянията падали в чорап, който е оставен да се суши край камината.

Да, Коледа е свързана с много любопитни предания. И винаги е полезно да знаем каква е историята зад картичката, която изпращаме на близките или зад мъжа, който се е превърнал в символ на добродетелността и щедростта, познат ни като Дядо Коледа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини