Родопчанин спечели световен бронз от инвалидна количка

Мустафа учи на воля и дух дори от една снимка

Параолимпиецът от Мадан Мустафа Юсеинов спечели бронзов медал на световното първенство за инвалиди в Нова Зеландия. Юсеинов спечели призовото място в дисциплината хвърляне на диск. 40-годишният състезател, който от 18 години е в инвалидна количка, завърши на трето място, след като постигна световен рекорд в категорията F55 от 39,42 метра и събра 1002 точки.

Мустафа Юсеинов донесе трети медал за България от световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания. Титлата спечели Леонардо Диас от Куба със световен рекорд от 1030 точки, а втори се нареди Драженко Митрович 1027 точки.

Шампионатът в новозеландския град Крайстчърч се проведе от 22 до 31 януари.

 Той е и първа квалификация за параолимпийските игри в Лондон през следващата година. България бе представена от седем състезатели.

Родопският дискохвъргач е пенсионер поради непоправимите травми, получени при трудова злополука през 1992г. в маданските рудници. Той обаче нито за миг не паднал духом и решил, че животът е твърде хубав, за да се самосъжалява.

Любимият спорт борба, който тренирал усилено като юноша, заменя с леката атлетика. Избира хвърлянето, за да използва пълноценно запазената жива част от тялото си.

Макар и с прекършен гръбнак, Мустафа съхранил и прекрасното си семейство, а дъщеря си възпитава никога да не пада духом.

От 8 години родопчанинът е национален състезател в отбора на България за инвалиди и се състезава в дисциплините диск, копие и гюле.

В колекцията си вече има над 20 медала от международни и световни спортни форуми за хора с увреждания.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини