Болницата в Девин умишлено била доведена до фалит

Болницата в Девин , която обсужва три родопски общини, е доведена до фалит умишлено и се цели нейното унищожаване.

Това са само част от обвиненията срещу кмета на общината Здравко Василев и местната власт.

На гражданския протест, проведен днес в центъра на града, започна и подписка в защита на многопрофилното здравно заведение с провеждането на референдум за бъдещето на болницата, обслужваща общините Девин, Борино и Доспат.

Паралелно с това в общинския съвет тече бурна дискусия дали най-важните отделения на болницата да се изключат от нея и да се прехвърлят към Медицински център. Според Живко Чепишев, който е един от организаторите на митинга, това ще затрие окончателно болницата, на която разчитат хиляди родопчани.

Отделянето на важни медицински звена ще ликвидира здравното заведение, защото без тях болницата не може нито да сключва договори по клинични пътеки, нито да кандидатства с проекти по европейски програми.

На днешното заседание на местния парламент е внесено проекторешение от МБАЛ -Девин да се отделят родилно отделение, рентгена, клиничната лаборатория и новата административна част. С прехвърлянето им в Медицинския център, който действа от скоро, болницата ще престане да съществува, обясняват организаторите на гражданския протест. Председателят на местния парламент Карамфил Каров не е приел докладна на шефа на болницата за присъединяване на Медицинския център към здравното заведение, за да получи евросубсидии.

 Кметът пък не е осъществил контрол върху дейността на МБАЛ - Девин, роптаят протестиращите граждани.

С друго проекторешение, което също е внесено за гласуване, се обявява за продан училищната сграда в девинското село Беден. То върви в пакет с обширен училищен двор и е сред най-апетитните имоти в общината.

Същото училище обаче е било вече ипотекирано през 2009 година. С кредита от 400 000 лева е трябвало да се погасят стари задължения на болницата. Това обаче не е направено, нито пък е даден отчет къде са потънали средствата от почти половин милион лева.

От Инициативния граждански комитет искат не само точен отчет за изразходването на парите, но оставките на кмета Здравко Василев и на председателя на Общинския съвет Карамфил Каров.

Здравното заведение е натрупало 1 860 000 лева дългове според проведения ОДИТ.

При опитите лекарите от МБАЛ -Девин да разговарят с общинската управа за бъдещето на болницата, били посъветвани да се регистрират на трудовата борса след “преструктурирането” й - тоест след отделянето на важните отделения.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини