Битка за изборната дата

Задочен спор на коя дата да са изборите започна между политическите сили. Предложенията до момента варират в интервала от 23 октомври до 13 ноември.

За най-ранна дата се обявяват от ГЕРБ.

Предложението на управляващите е президентът Георги Първанов да насрочи изборите за държавен глава и местния вот именно за този ден. Това заяви Искра Фидосова от ГЕРБ след консултациите при президент.

Изборите ще трябва да бъдат между 22 октомври и 22 ноември 2011 г., но според Фидосова е добре да бъде по-рано - на първата възможна дата. ДПС иска след Димитровден, за да приключили "кърската" работа

Единствено "Атака" подкрепя ГЕРБ за датата 23 октомври за провеждането на първи тур на предстоящите президентски и местни избори.

23 октомври не е обсъждан вариант в Синята коалиция.

"Разумът изисква двата вота да са в един ден, a тя трябва да е съобразена с изтичането на мандата на местните органи", каза депутатът Веселин Методиев, който е и член на правната комисия в парламента.

От Синята коалиция нямат възражения за дата около 30 октомври.

Според ДПС датата за изборите трябва да е именно 30-и.

След среща с държавния глава, заместник-председателят на партията Лютви Местан обясни, че предлагат тази дата, защото според партията изборите трябва да се проведат след Димитровден, който е на 26 октомври. Мотивът за това е българите да са приключили с "кърската" работа. Според Местан тази дата е компромисна.

НДСВ подкрепи ДПС като заяви, че смята 30 октомври за най-подходящата дата. Това каза лидерът на партията Христина Христова след консултациите днес с президента за състава на ЦИК. Според нея, тъй като България е основно земеделска държава и земеделската работа свършва около Димитровден - т. е. 26 октомври, изборите трябва да бъдат след това, за да могат хората спокойно да отидат да гласуват и да има по-висока избирателна активност.

Коалиция за България пък предлага датата 13 ноември за провеждане на първи тур на предстоящите президентски и местни избори и 20 ноември за дата на втори тур.

Според последните социологически проучвания, ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували около 24,4 %. Подкрепата за управляващите при евентуални избори спада в сравнение с март 2010 г. Тогава 39,9 % са отговорили, че биха гласували за управляващата партия. Според данните, ако изборите бяха днес, около 17,8 % щяха да подкрепят БСП, а ДПС - 6,4 %.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини