Пореден родопски кмет напуска и отива на гурбет в чужбина

До изборите село Боровина ще има служебен кмет

Кметът на маданското село Боровина напуска поста си, за да работи селскостопанска работа във Великобритания. Мехмед Сюлейманов е третият селски управник в община Мадан, който напуска предсрочно и заменя кметските дела с гурбет в чужбина.

Още преди три месеца Сюлеймонав решил, че ще замине за Острова, заедно с група съселяни.

Идната работна седмица ще му е последната като кмет, след което лети за английските ферми. Той не крие, че не успява да изхранва семейството си със заплатата на селски управник от 350лв. Парите не само не стигат, ами изобщо не отговарят на тежестта да се грижиш за още 400 души, повечето бедни и безработни местни хора. „Който може да кара с тази заплата месечно и да отговаря за 400 души да заповяда”, казва Сюлейманов.

Липсата на бюджет пък пречела да се решават проблемите на хората и върху главата на селския управник се струпвал и гневът на местните, коментира боровинският управник, избран с подкрепата на БСП. Той е категоричен, че няма да се кандидатира за нов мандат. До изборите наесен селото ще има служебен кмет, който ще бъде назначен от община Мадан.

Заради беднотията  вече е практика родопските кметове да хвърлят оставки или да карат отпуската си по гурбет в чужбина.

Само година след изборите през 2008г. младата кметица на село Лещак напусна и замина за ягодовите ферми в Англия. Последва я и един от зам.-кметовете на община Мадан, който стана миньор. Масово в региона управниците вземат няколко месеца неплатен отпуск и през лятото бягат по гурбет, за да припечелят за насъщния.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини