Студенти астрономи стават туристически гидове

Бъдещи астрономи ще посрещат туристите и посетителите на НАО Рожен през лятната ваканция. За да могат гостите на най-голямата звездна институция да получат професионална инфорация за наблюдателните уреди и научните открития на учените в НАО, студентите ще ги развеждат из целия комплекс.

Така докато професионалните астрономи почиват след нощните наблюдения, младите им колеги ще посрещат туристите, които през лятото посещават звездния комплекс.

Идеята влиза в действие за втора година, след успешен старт миналото лято.
В последните години туристическия интерес към научния комплекс е много голям, като всяко лято преминават средно  6-7 хил. души.
И това лято е плътно резервирано за нощни изследвания от учени от цял свят, чиито заявки са съобразени с научния план и график на телескопите.

Предстои реализацията на втория етап от проект, с който сервизните помещения на обсерваторията да станат достъпни за хора с увреждания. На първия етап се изгради екопътека за инвалидни колички, както и специална платформа за достъп на хора в неравностойно положение до 2 метровия телескоп под купола на обсерваторията. Предстоят и редица лагер школи с ученици и студенти по астрономия от цялата страна.

За  месец септември се планира и голяма научна конференция по повод 30-годишнината от откриването на НАО, за която участие вече са заявили 80 учени.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини