Прокуратурата разследва бракониерски скелет на мечка

Костите на кафява мечка са били открити в изкоп на 60 см. под земята в местността Изстъпа в землището на смолянското осело Гела.

Сигналът за намерения  скелет на животното е получен в ОД на МВР Смолян и са уведомени компетентните органи РИОСВ и РДГ в областния град, както и ДГС – Широка лъка.

Екоинспекцията е сезирала Районна прокуратура за откритите останки на кафява мечка. От извършена незабавна проверка, станало ясно, че от труп на животното липсва череп. Намерени са кости, косми и нокти, но не е открита главата, което насочва към версията бракониерски лов. Според експертите от РИОСВ най-вероятно отстрелът на животното, което е защитен вид, е станал през пролетта на тази година.

Кафявата мечка е защитен животински вид според закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна CITES. Според Закона за биоразнообразието всяка форма на умишлено улавяне или убиване на екземпляри от защитен вид се наказва с глоба до 5 000 лева, а НК предвижда до 5 години затвор.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини