Миньорската стачка вече застрашава националната сигурност. Вестниците в събота

Съботните вестници съобщават, че България спира износа на ток заради стачката на миньорите от ТЕЦ "Марица изток" и проследяват развитието на протеста:.
„ТЕЦ "Марица изток 2" спря, стачкуващи миньори блокираха доставките й" - информира в. „Дневник".
"Доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, е била блокирана тази сутрин от стачкуващите миньори в "Мини "Марица Изток",  съобщи пресцентърът на топлоцентралата.
Договорените количества са пристигнали на жп гарата в Раднево в 8.00 часа днес (вчера - б. р.), но стачните действия на миньорите са попречили на композицията да премине по жп линията...
Под въпрос са поставени възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души.
Спирането на доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в ТЕЦ "Марица Изток" 2 за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система, предупреждават от централата." - продължава всекидневникът, като съобщава в друга своя публикация, че ДАНС определи стачката на миньорите като заплаха за националната сигурност.
„Заради стачката в Мини "Марица-изток" спря износът на ток. Това стана снощи точно в 1:00 ч след полунощ. Заповедта беше издадена лично от министъра на икономиката Трайчо Трайков, като целта е обезпечаване на сигурно и качествено снабдяване с електричество на територията на България. Забраната се отнася до всички производители и търговци на ток, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Така България се лишава от износ на около 800 мегавата дневно...
По проблемите в района на мините вече има и становище на ДАНС, което гласи, че стачката застрашава енергийната система, а респективно и националната сигурност, обяви от парламентарната трибуна министър Трайков. В същото време синдикатите отказаха да седнат на масата за преговори, тъй като "дневният ред не им харесвал", съобщи още той. По думите на министъра стачката представлява шантаж и започва да "почервенява", тъй като е подкрепяна от БСП. В същото време синдикатите са добавили още искания, които нямат нищо общо с миньорите, а обслужват интересите на Христо Ковачки, чиито тецове са отправили искания за пари към НЕК, коментира Трайков." - пише „Стандарт"
В. „24 часа" също цитира министъра на икономиката:
"Трайков обясни, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението, но износът се спира тази нощ...
„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж", отбеляза министърът...
„Стачкуващите пречат на работата на колегите си от ТЕЦ "Марица-изток 2", които нямат отношение към техния спор", каза Трайков.
„Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията", каза министърът.
Той допълни, че по-късно предстои преминаването на композиции с натриева основа, оттам минава и сярната киселина за ТЕЦ Марица-изток 2."
В. „Сега" обаче прогнозира, че е възможен и режим на тока в страната:
„Според Трайчо Трайков стачката на миньорите обслужва БСП и бизнесмена Христо Ковачки.
България спира износа на електроенергия...
Заради спрените доставки на въглища е затруднена работата на четири централи в маришкия басейн, които произвеждат около 40% от електроенергията на страната. Според източници, близки до оператора на електросистемата ЕСО, страната е на ръба на режим на тока, въпреки че в мрежата бяха включени трите блока от студения резерв на ТЕЦ "Варна" и на двата спрени блока на ТЕЦ "Бобов дол".
В кулоарите на парламента министър Трайков директно заяви, че става въпрос за саботаж...
"Освен че почервенява, стачката се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от "Мини Марица-изток", каза министърът и посочи като пример тези на Христо Ковачки. От няколко дни за държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" се доставят кафяви въглища от мините в пернишкия басейн, ТЕЦ "Бобов дол" също увеличи производството си на ток. И двете предприятия се свързват с Ковачки и както изглежда, ще се окажат единствените печеливши от кризата."
Друга водеща тема на съботните вестници е първата осъдителна присъда срещу член на правителството на Сергей Станишев:
„На три години и шест месеца затвор беше осъден бившият заместник-министър на външните работи  Феим (Петър) Чаушев. Софийският районен съд го осъди за това, че съдействал да се върне откраднат автомобил на турския бизнесмен Фейзи Илханлъ срещу откуп.
Същото наказание получи и другият подсъдим - Ивайло Геков, на когото според обвинението са предадени 23 000 евро за колата.
Съдът наложи на двамата забрана да напускат страната и да управляват автомобил за четири години.
Феим Чаушев беше задържан на 8 март 2011 г. като посредник при получаване на откуп за краден автомобил и по-късно беше освободен срещу парична гаранция от 5 хил. лв.
Колата на Фейзи Илханлъ беше откраднат в началото на миналата година, когато бизнесменът бе в България заедно с още няколко турски граждани. Турската делегация се е свързала с Чаушев за да им съдейства автомобилът да бъде върнат. Вторият подсъдим - Ивайло Геков, който е близък приятел на Чаушев, чрез свой познат е разбрал, че авторите на кражбата искат 25 хил. евро откуп за автомобила. Геков бе задържан в момента, в който турските граждани му предаваха парите в хотел в София." - пише „Дневник".
"Преди четенето на присъдата прокуратурата поиска по 3 г. и за двамата, което позволяваше условна присъда. Съдът обаче завиши леко наказанието и го направи ефективно.
Сегашната присъда обаче е само на първа инстанция и двамата могат да я обжалват пред Софийския градски съд. Адвокатите на Чаушев твърдят, че няма доказателства за извършеното от довереника му престъпление. Пред съда самият Чаушев обяви, че не е искал пари, а само да помогне. Но според обвинителния акт на прокуратурата той е посредничил при даване на откуп за откраднат джип заедно със своя съучастник Ивайло Геков." - допълва темата в. „Сега".
Вестниците „Труд" и „24 часа" излизат с идентични публикации по темата:
„Феим Чаушев беше зам.-външен министър при управлението на тройната коалиция под две имена - Феим Чаушев и Петър Чаушев. С името си по лична карта - Петър, участваше в търговски дружества, което бе в разрез със статута му на зам.-министър. Той си призна обаче, че много си харесва и агентурното име Бисер, дадено му при вербуването за агент на Държавна сигурност преди повече от 40 години...
Историята с краденото БМВ не е първият случай, който хвърля сянка върху Феим Чаушев.
През 2008 г. избухна скандал заради два негови документа за самоличност с различни имена - лична карта на името на Петър Чаушев и дипломатически паспорт на името на Феим Чаушев. Политикът представи доказателства, че не ползва едното име за бизнес, тъй като фирмите му са закрити, но подаде оставка. Сега той отрича да е участвал в преговори за откупа. Признал, че само е направил връзката с Ивайло Геков и после казал да правят каквото искат и да не го занимават повече." - припомнят двата всекидневника.
Вестниците продължават да следят и случая с убийството на 17-годишната Мирослава от Перник.
„Разследването за Мира - пълен провал" - обобщава „Труд".
"Разследването на убийството на 17-годишната Мирослава от Перник върви към пълен провал. Самопризнанията на главния заподозрян са негодни, разкри пернишкият окръжен прокурор Пламен Найденов след 10 дни мълчание. Показанията, в които Стойчо Стоев-Чочо хвърля вината върху Марио Любенов-Заека, не са дадени пред съдия и адвокат, както изисква НПК, и затова няма да важат пред съда.
Чочо се самоуби при неизяснени обстоятелства пред полицаи от ГДБОП. Заека пък е невменяем и невинен, твърди защитата му. Лекари спорят дали е симулант, а той пази пълно мълчание.
Потърсихме за коментар и столични съдии, които поясниха: Според Наказателно-процесуалния кодекс показанията на починал свидетел, дадени пред орган на разследването, а не пред съдия, могат да се прочетат единствено със съгласието на подсъдимия и неговия защитник, гражданския ищец, частния обвинител и техните адвокати. Марио и защитата му няма да са съгласни да бъдат използвани показанията на мъртвия свидетел, защото не са сигурни, че той ги е дал и подписал надлежно, коментираха адвокати." - се казва в публикацията.
В. „Дневник" също информира за проблема с валидността на показанията, дадени от Стоев:
„Самоубилият се при претърсване в дома му Стойчо Стоев, който е показал на полицията мястото, където е заровен трупът на Мирослава Николова от Перник, не е бил разпитван пред съдия. Това съобщи окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов...
Според Наказателно-процесуалния кодекс, при положение, че Стоев е починал, защитата на Любенов може да не поиска показанията му да бъдат прочетени и използвани в процеса срещу него.
Прокурорът обаче увери, че до Любенов се е стигнало не само чрез показанията на Стоев, но и чрез други доказателства... Според прокурора няма грешки в досъдебното производство.
По думите му не е допуснал грешка и шефът на ГДБОП Станимир Флоров, който на 29 декември заяви, че Мирослава е в чужбина, а не е отвлечена. Найденов подчерта, че ГДБОП има натрупан опит при случаи с отвличане...
Мирослава Николова беше отвлечена на 7 ноември, а тялото й беше открито след 65 дни. Реакцията на службите и на премиера Борисов по случая предизвикаха остра реакция, а близки на Мирослава и жители на Перник на няколко пъти излязоха на мълчалив протест с призиви виновните да бъдат разкрити и наказани и истината да излезе наяве."
В. „Стандарт" пише за трети замесен в убийството на Мирослава:
„И трети човек е замесен в убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. Доказа го пръстов отпечатък върху писмо с искане за откуп до семейството на Мимето. Подозренията са, че третият човек е Красимир Петров-Полицая. Но засега полицаи и прокурори мълчат за името. Отпечатъкът вече е сравнен с базата данни на МВР, като така е потвърдено авторството му...
"Липсващата фигура в отвличането и убийството е оставила ясен отпечатък върху второто заплашително писмо, изпратено от похитителите до семейството на спортистката", обяви в съда в Перник вчера една от адвокатките на Марио Любенов - Яна Ангелова. В писмото, написано с трафарет, се обяснява в какви банкноти да бъде платен откупът...
"Никога не е стесняван периметърът до едно или две лица. Проверявани са всички заподозрени, включително и по версията за участие на ченгета", каза пък окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов. Според него обаче засега не се предвижда предявяване на обвинение към трети участник. Още преди седмица се заговори за близкото приятелство между Стойчо Петров-Чочата и Полицая. Бившето ченге постоянно бил с Чочо, двамата заедно са участвали в отвличането на Румен Монев за невърнат дълг от лихварство, били са заедно и около внезапно забогатялото гадже на сестрата на Мирослава - Елеонора. Красимир е проверяван, но засега няма улики срещу него, твърдят разследващите."
                                   

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини