Ким Дотком - лошото момче на киберпространството

"Преди всичко нека ви успокоя, че да живеете до съсед престъпник си има ползи. 1) Новата ни фирма за пране на пари може да оптимизира данъчните ви измами. 2) Мрежата ни от търговци с вътрешна информация може да ви даде ценни съвети за борсата. 3) Личните ми познанства с много по-лоши престъпници могат да ви помогнат да се справите с някой гаден комшия."

Това специфично чувство за хумор проявил в имейл до един от съседите си при пристигането си в Нова Зеландия германецът Ким Шмиц, известен още като Ким Тим Джим Вестор и официално прекръстил се на Ким Дотком.

Това е човекът, който заедно с още няколко души бе арестуван по обвинение от САЩ, че е спечелил поне 175 милиона долара от разпространение на нелицензирано съдържание по интернет.

В представите на широката публика, когато се спомене технологичен предприемач, в повечето случаи изниква образът на кльощав юноша с протъркани дънки и евентуално очила с дебели лупи. Това клише за външния вид на компютърния специалист е провокирано от младежкия външен вид на знаменити хора като съоснователите на ИТ гиганти като Microsoft, Apple и Facebook – Бил Гейтс, покойният вече Стив Джобс и Марк Зукърбърг. Човекът, който стои зад затворения миналата седмица популярен сайт за споделяне на файлове MegaUpload, обаче разчупва тази представа. Ким Шмиц е мощен 38-годишен германец по рождение, висок около 2 метра и тежи около 130 кг.

Той беше арестуван в четвъртък в имението си в Нова Зеландия след операция на ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и местните сили на реда. Подобно на сцена от някой холивудски екшън след нахлуването на специалните полицейски части той се укрива в специална паник-стая със заредена пушка с рязана цев. Акцията се провежда ден преди рождения му ден.

Дотком води разточителен живот, изпълнен с измами, налудничави идеи, яхти, фотомодели на "Плейбой" и екскурзии на екзотични места като Монако, Куба и Бразилия. Прокуратурата в Нова Зеландия настоява за конфискуване на имущество в размер на 175 млн. долара, запориране на банкови сметки и изземване на десетки луксозни автомобили Mercedes-Benz, Rolls Royce, Lamborghini с регистрационни номера, на които пише "Господ", "Шеф", "Хакер" и "Виновен".

Много преди да се заговори за антипиратски закони като SOPA в САЩ, Дотком се опитва да се възползва от системата и да монетаризира своите щури прищевки. Така човек, който има много добра техническа грамотност, усет за развитие и никаква бизнес етика успява да натрупа състояние.

Хакер и "шпионин"

В младежките си години Шмиц се изживява като хакер и успява да проникне в компютрите на NASA, Пентагона и на поне една голяма банка, разказва "Ройтерс". Така още на 20-годишна възраст той си създава проблеми с органите на реда. През 1994 г. полицаи нахлуват в дома му, арестуват го, конфискуват компютърна техника за 80 хил. долара и му повдигат обвинения за притежание на фалшиви кредитни карти.

Четири години по-късно той се явява пред германския съд със слънчеви очила и обявява, че "се чувства като истински шпионин". Обвинен е в измама и хакерски практики и получава присъда от две години условно и 20 хил. марки глоба. Съдията аргументира своето решение, като описва действията му, извършени от "младежка глупост".

Впоследствие Шмиц зарязва хакерската си дейност и се пробва на финансовите пазари. През 2001 г. в типично свой стил купува акции за 375 хил. долара на почти банкрутиралата интернет компания LetsBuyIt.com. После обявява публично, че възнамерява да инвестира 50 млн. евро, което води до ръст от 300% на книжата на фирмата. Цялата операция за Шмиц завършва с печалба от 1.5 млн. долара, както и дело за търговия с вътрешна информация в Германия, по което е осъден на 100 хил. евро глоба.

След цялата тази поредица от арести и съдебни дела Ким решава да напусне Германия. Той обявява, че "германската му технологична приказка е към своя край". Впоследствие се преселва да живее в Нова Зеландия и се преименува напълно законно на Ким Дотком.

Щури идеи

Показателни са някои от щурите идеи на технологичния инвеститор. След терористичните атаки от 11 септември същата година технологичният предприемач основава хакерска група за борба с тероризма. Германецът също така обявява и награда за залавянето на Осама бин Ладен. Това не трогва властите в Берлин, които издават заповед за арестуването му и той е задържан в петзвезден хотел в Банкок отново преди рождения му ден.

През 2002 г. пък му хрумва идеята да използва руски ядрен ледоразбивач за чартъртен превоз до Северния полюс. Там иска да организира туристически екскурзии с преспиване в иглу и надпревара с кучешки впрягове.

Имението на Дотком в покрайнините на Оукланд. Имотът е на стойност около 25 млн. долара.

Огън в кръвта

Дотком има и слабост към бързите коли и високите скорости. През 2001 г., след като му е отнета шофьорската книжка за една година, той основава компания за модифициране на луксозни автомобили Megacar само и само да продължи да се занимава с коли.

През 2005 г. страстта му го докарва до Париж, където участва в полулегалното състезание Gumball 3000 - надпревара с луксозни спортни автомобили по нормални граждански пътища. Тук вдига над 200 км/ч, заради което на магистралата го чакат над десет полицейски автомобила. Но вместо да спре, Дотком отбива в страничен път.

Видео в интернет пък показва как по време на гонката е спрян от пътни полицаи, след което обяснява как им е платил 100 евро, за да го пуснат, и още 50 евро, за да спрат и задържат негов конкурент.

Гражданин на Нова Зеландия

Установяването му в Нова Зеландия му дава известно спокойствие и ново име. Но не всичко, което решава да предприеме в страната, преминава гладко. През миналата година Дотком се опитва да купи едно от най-скъпите имения на островната държава на стойност 25 млн. долара. То се намира в северозападната част на Оукланд. Правителството обаче отказва да одобри сделката, като обявява, че Дотком не пасва на изискванията за "почтен гражданин".

Създалата се ситуация принуждава собственика на MegaUpload да наеме имота. Впоследствие той почти буквално си "купува" имидж на добра личност, като инвестира 8 млн. долара в новозеландски ценни книжа, както и прави дарение на църквата и на фонд за възстановяване от земетресения. С тези свои действия той убеждава властите, че може да купи скъпия имот. Поради влечението на Дотком към фойерверки той плаща 500 хил. долара за подобно шоу в Оукланд за честването на Нова година.

Както изглежда обаче, всичко това не му помага да се опази от дългата ръка на закона.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини