Книга и изложба в памет на ветерана в ските на Чепеларе Кръстана Стоева

В Музея на ските и ски спорта в Чепеларе на 16 февруари в 16.30ч.ще се открие изложба, посветена на спортните завоевания Кръстана Стоева.

Час по-късно в заседателната зала на общината ще бъде представена книгата на Васил Капушев „Родена за победи”, в памет на ветерана на чепеларските ски Кръстана Стоева.

         Кръстана Стоева е радена на 03.01.1941г. в с. Стойките.

Завършва гимназия в гр. Чепеларе и ВИФ „Г. Димитров” (НСА)- София. Работи в ЦСКА „Септемврийско знаме” като началник сектор ски ориентиране и алпинизъм, офицер в БНА. Състезателка по ски на „Септември”- Чепеларе, „Академик”- София и ЦСКА от 1956г. до 1967г. В националния отбар по ски- бягане е от 1956г. до 1967г.

Участничка е в две зимни олимпиади:

-  в Скуо Валей през 1960г., където става десета на 10 км.

-  в Инсбрук  през 1964 става пета в щафетата заедно с Р. Димова и Н. Василева.

През същата година на зимната универсиада в Италия става шампионка на 10 км. и щафета. Най- големият успех на Кръстана Стоева е в Гренобъл, Франция през 1967г.

На предолимпийските зимни състезания, тя е със златни медали на 5 км. и 10 км. бягане. Заслужил майстор на спорта по ски. Майстор на спорта по хандбал. Заслужил деятел на ЦСКА. Носител на Народен орден на труда І и ІІ степан.

На 24.07.2004г. умира от масивен инфаркт.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини