В Брюксел показват научните постижения на България по пилотен проект за приложенията на високите технологии

С дегустация на български мавруд,  под съпровод от родопската традиционна каба гайда и изпълнения на народната певица Валя Балканска ще започне техническият семинар и изложба за приложението на българските високи и нанотехнологии в Брюксел.

  Демонстрацията на ритуала "Орфеево вино пиене"  ще бъде атрактивната част на мероприятието, което стартира от 5 март до 9 март, а организатори са българският евродепутат от Групата на ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и неправителствената организация „Единение Д.Е.Н”

 В Европейския Парламент ще бъдат показани българските постижения в технологиите, в контекста на използването им за повишаване сигурността и по-добрата защита на европейските граждани. Преди година, същата експозиция бе подредена и в българското Народно събрание.

Специализираната част на техническия семинар ще се проведе на 06 март от 15:00 часа с участието на български и чуждестранни лектори от Германия и Австрия.

Същият ден от 18:30 ч. Владимир Уручев и проф. Живко Желев, председател на сдружение Единение Д.Е.Н ще открият изложбата под звуците на родопската песен и магията на българското вино.

Форумът включва два панела, като в първия ще се представи значението на нанотехнологиите за лична и национална сигурност, а втората част ще бъде посветена на феномените и качеството на водата, като основен елемент на холистичното земеделие.

Ще бъде представена и възможността за непрекъснато проследяване чрез енергията на Н-връзката между молекулите на водата.

По време на изложбата ще се демонстрират и различни нанотехнологии, използвани срещу фалшификация на стоки и документи, за проследяване на автентичността, персонализираната защита, разшифроване на изтрити маркировки, разчитане на скрити шифри върху метални повърхности.  Иновативните методи са представени и приети в ООН и внедрени пилотно в 5 европейски държави, сред които и България.

В рамките на една седмица всеки посетител ще има възможността да се запознае на място с машините, които служат за защита на документи и ценни книжа срещу фалшификация, срещу акцизни и данъчни измами, за холистично земеделие и за борба с организираната престъпност, трафика на оръжия и кражбите на МПС-та.  Споменатите технологии, които ще бъдат демонстрирани в ЕП, са резултат от дългогодишната работа и сътрудничество на български и европейски учени, а част от тях са финансирани по Шеста и Седма рамкова програма на ЕС за научни изследвания.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини