Новите сметки за вода: От ужасни до нормални

Заради новата цена, водомерите почнаха да отчитат двойно

Първите сметки с новата цена на водата на хасковлии вече станаха факт. От първи февруари водата струва 2.90 лв за кубик, в сравнение с 2.32 лв отпреди. Завишени сметки, хасковлии коментираха различно-от ужасни до нормални.

Средностатистически хасковлия с потребление от 6-8 кубика на месец отчете сметки между 16 и 20 лв. Друг средностатистически хасковлия, оплакал се в нашата редакция обаче бе сюрпризиран с 88 лв. Макар и за два апартамента, простата сметка показва, че са изконсумирани 30 ! кубика вода и то по новата цена. По старата кубиците са още повече. Едва ли старите ми родители са тръгнали да си правят басейн, коментира гражданина, като уточни че сметката му е повишена точно два пъти!

Праволинейното обяснение с новата цена, обаче е неточно. Защото консумацията на едно домакинство се засича по различно време от инкасаторите и обхваща както предходния януари, с по-ниската цена, така и февруари, където в сила е завишението. Тук е любопитката. При отчетено потребление от 6 кубика, абонат на ВиК с учудване разбра от фактурата, че за последната седмица на януари е потребил 2 кубика, а за две седмици и малко от февруари-4 кубика. Инкасаторът обаче отчита общото количество за целия период. Как се изчислява колко кубика са от единия месец и колко от другия? Първият отговор на служителите на касите на ВиК бе: „Компютърът знае“. Ако компютърът знае кой кубик кога е разходван, защо изобщо има инкасатори?

Любезните служителки на касата признаха, че наистина не се знае кой кубик от кой месец е. Разпределението по месеци ставало пропорционално на обичайната консумация на абоната. Примерно ако месечно абонатът харчи 8 кубика-за седмица логиката е ¼, тоест 2. Логично.

Проблемът с някои сметки идва от широката практика на служебно написване на потреблението. Често инкасатори и абонати не се засичат и затова се договарят за някакво средно потребление. На определен период-3 или 6 месеца идва изравняването. Сега обаче изравняването съвпада с повишението на цената и допълнителните кубици натоварват сметката.

Има и още един тип служебна вода, предупреждават препатили съграждани. Ако в блок примерно, показанията на главния водомер не съвпадат със сбора от показанията на индивидуалните-свръх потребеното количество се разпределя между всички абонати. Така е по-лесно за ВиК вместо да търсят крадеца, пък и в частен дом не може да се влиза без разрешение, съдия изпълнител или прокурорска заповед.

Не успяхме да попитаме ВиК дали тази практика е още в сила, понеже телефоните на ръководството на ВиК район Хасково, звъняха без ответ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини