Датски бебешки шампоани застрашават децата ни

Шампоани на престижната датска фирма се издирват под дърво и камък в България

Бебешки шампоани, кремове, гелове и друга козметика от Дания, е била обявена за опасна и вредна за здравето по системата RAPEX за бързо известяване на опасни стоки на територията на Евросъюза.Козметиката съдържала вещества, които рискуват здравето при употреба, предупреждава не друг, а Германия, която е изпратила нотификацията.

Има всички доказателства, че опасните стоки са били дистрибутирани и продавани в България. От един месец, регионалната здравна инспекция в Хасково е впрегнала ресурси да търси опасните продукти.Добрата новина е, че засега не са намерени, коментира д-р Тонев, началник отдел нехранителни стоки и обекти.

България е предупредена и за наличието на бои за коси съдържащи опасни химикали, като акцентът е върху марката Black Rose с производител Индия. Опасни червила, балсами за устни, лакове за нокти и прочие са рисковете в козметичните салони и магазини. Ще ги познаете по екзотичните дестинации на пристигането си, азиатски и африкански държави, някои от които може да са ви напълно непознати. И пак може да бъдете заблудени. Примерно с „оригинални“ плажни масла и лосиони против изгаряне от Кот Д Ивоар, на кокосова основа, при условие че там кокосовите палми са в излишък. Колкото и да е клиширано, предупреждението трябва да идва от подозрително ниската цена на всеки продукт. Случая с бебешките шампоани от Дания е изключение.

Тревожното е, че повечето от тези продукти са внесени в България от Австрия. Това е страната с може би най-голяма българска гастърбайтерска колония, която през лятната отпуска върти изкюлчителна куфарна търговия при завръщането си в България.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини