БСП цака кмета Мелемов с новия бюджет на Община Смолян- не бил законосъобразен

Общинските съветници от БСП – Смолян Рабие Кьосева и Милко Гавазов сезираха областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков заради необвързаност в бюджета на община Смолян за 2012г., приет от  Общински съвет на 2 март тази година.

Анализът на БСП сочи, че в бюджета на общината имало липса от почти 7.9 млн.лв.

Разликата между приходите и разходите в новия бюджет е в размер на 7 890 334лв., което е абсолютно недопустимо и незаконосъобразно, коментират от левицата в Смолян.

Съветниците от БСП призовават областния управител да се намеси заради допуснатите съществени нарушения в новия бюджета.

 Освен това той не отговарял на разпоредби на  действащи към момента нормативни актове от Административно –процесуалния кодекс, Закона за държавния бюджет за 2012г., Закона за общинските бюджети, местните данъци и такси и др.

Според представителите на БСП, част от бюджета за т.г. е преписан 1:1 от бюджет 2010г., когато местната власт се представляваше от БСП в лицето на кмета Дора Янкова и мнозинството съветници.

Друга критика от БСП към финансовия план на община Смолян за 2012г. е несъответствието на планираните разходи и приходи за тази година с икономическата ситуация в момента.

 „Сега е коренно различно положението  от преди две години и това  рефлектира както върху приходите на общината, така и върху разходите.

В бюджета не е изпълнено задължителното законово изискване за баланс между приходите и разходите, са друга част от аргументите на социалистите в Смолян.

Те сочат като  ярък пример за закононарушенията приходите от такса смет.

По това перо Общината е планирала приходи от 3,1 млн. лв., а в разходите за чистота са заложени едва 679 923лв., т.е. липсват 2 420 077лв., които отиват незнайно къде, а според закона може да се харчат само за дейности по чистотата.

Подобни фрапиращи случаи има и в предвидените капиталови разходи за обекти.

Парите за тях са в размер на 8 483 747лв., а в проекта за разчет  на капиталовите разходи е предвидена сумата от 12 854 004лв.

Елементарна съпоставка на двете суми, за едно и също нещо, показва липсваща сума от 4 370 257лв., обобщават от БСП в родопския град.

В същото време в сметките са заложени проекти, за които не е осигурено финансиране от държавата.

Съветниците на БСП са установили също, че за капиталови обекти, финансирани от Министерството на финансите, остатъкът в края на 2011г., не съответства на стойността в началото на 2012г.

Над 650 хил. лв.  била  разликата само по проекта за доизграждане на събирателен канал в Пампорово, които  липсвали.

 Стойностите на не разплатените разходи в края на 2011г., не съответствали в разчетите на общината за т.г., което също е незаконосъобразно. Общинските съветници на БСП с грижа към общината  се обърнаха към областния управител, който има правомощията да върне докладната за доработване, намиране на вътрешните баланси и за ново разглеждане в Общинския съвет.

Кметът Мелемов:

"Защо чак сега реагират съветниците от БСП за бюджет 2012 г.?", риторично попита градоначалникът Николай Мелемов, в отговор на упреците от опозицията към управата на Смолян.

Той определи твърдението на съветници от БСП, че бюджетът за 2012 г. на община Смолян е незаконосъобразен, като "закъснял политически пиар".

„Не мога да разбера, защо чак сега реагират и сезират областния управител, като преди това имаха много възможности да поставят аргументите си и да дадат становищата си, а те го правят, както се казва „след дъжд качулка”, коментира Мелемов.

По дни назад той обобщи действията по обсъждане и коментиране на новата план сметка на общината, когато според него никой не е реагирал, че има някакъв проблем.

Кметът Мелемов изтъкна, че още на 13 февруари на сайта на Община Смолян е качен отчет за изпълнение на бюджет - 2011 г. както и проектобюджет  за 2012 г.

След това са проведени две обществени обсъждания - на 15 февруари и седмица по-късно на 22 февруари.

На 27 февруари и 28-ми, е имало заседания на Комисиите  към Общинския съвет, където пак е обсъждан бюджета за тази година, коментира кметът на Смолян.

 В заключение той добави, че на 2 март се проведе и заседание на Общинския съвет, на което отново се обсъди и прие бюджета за 2012г.

„Видяхме какви бюджети правят от БСП за осем години управление и до къде ни докараха, и колко задължения ни оставиха”, коментира още Мелемов.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини