Уволниха кмета на Лъкавица, не позволил в селото да се направи мюсюлмански храм

Кметският наместник на село Лъкавица Трайчо Мешев, който се обяви против възстановяването на мюсюлмански молитвен дом в селото, е уволнен, съобщава bTV.

След като позицията на местните хора и нежеланието им да се възстанови отдавна нефункциониращия храм беше огласена в медиите, кметският наместник на населеното място беше уволнен без предизвестие от кмета на община Лъки.

Според населението на малкото родопско селце с 20-тина души, това се случва единствено заради позицията на Трайчо Мешев, който застана зад своите съселяни и се е обявил открито срещу ислямизацията на селото.

Както СмолянБГвести писа, патриотичното сдружение „Родопски хайдути“ също подкрепи подписката на хората, въпреки че селото е на територията на община Лъки, която е в Пловдивска област:  http://www.smolyan.bgvesti.net/news/448737/Rodopsko-selo-skochi-sresthu-meracite-na-siriec-da-pravi-dzhamiya.

Мешев се грижи за делата на селото от 12 години и е сред основните инициатори на подписката срещу възстановяването на нефункциониращия от 70 години мюсюлмански молитвен дом.

19-те постоянни жители на село Лъкавица са шокирани от новината, че вече са без кмет, защото той е изпълнявал повече от съвестно всички задължения, въпреки че е на 4 часов работен ден.

Хората в Лъки също смятат, че уволнението е тенденциозно, а кметът на Лъки смята, че няма проблем. „Няма мотиви. Законът ми позволява. И всеки кметски наместник мога да го уволня когато преценя”, отговаря кметът на Лъки инж. Валентин Симеонов (ДПС), цитиран от bTV.

Все пак засега не се предвижда възстановяване на молитвения дом в село Лъкавица, защото според кмета от мюфтийството пуснали заявление за спиране на процедурата.

Трайчо Мешев възнамерява да търси правата си в съда. А от организацията "Родопски хайдути" заплашват с масови протести и шествия, ако кметският наместник на Лъкавица не бъде възстановен на работа.

СмолянБГвести.нет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини