Хиляди родопчани уважиха бенефиса на голямата певица Валя Балканска. Не дойде нито един държавен управник.

Николай Мелемов поздрави голямата певица на Родопите и България

Бенефисът на певицата събра почитателите на космическия глас и човека Валя Балканска. Родопският драматичен театър “Николай Хайтов” се оказа тесен, за да побере хилядите, дошли да видят и чуят Валя, както и уникалния спектакъл, сътворен в чест на достолепната 70 годишнина на певицата.

Хилядите искрени приятели, почитатели и  местни политици, и общественици дойдоха да се насладят и аплодират за пореден път на таланта на Валя. Уважи я и първият ни космонавт Георги Иванов, който скромно се беше настанил сред публиката.

От държавните мъже, които бяха поканени, сред които премиера Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и министърът на културата Вежди Рашидов, не дойде нито един.
”Ние сме временно тук, но гласът на Валя Балканска ще лети вечно в Космоса” , заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов.

”Да си жива и здрава Валя, обичаме те!” С тези думи кметът Николай Мелемов откри бенефиса, посветен на 70-годишнината на космическата ни певица.

Валя изпя най-известните и любими на поколения родопчани песни. В бенефиса участваха фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян, в който е била солистка дълги години, оркестър „101 каба гайди“, гайдарят на Валя Петър Янев, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, певецът Васил Петров. Сцената посрещна още Златина Узунова, Младен Койнаров и Димитър Кермедчиев, гайдарят Стефан Янев и певеца Любомир Петров, оркестър “Рожен”. Всички изпълнители се раздадоха на публиката в продължение на три часа.

Дълбоко развълнувана, Валя пу с ръка на сърцето за всички. Дори и за тези, които не бяха в залата.

На 24 май 1950 г. девойката от махалата Лагът за първи път стъпва на сцена и от тогава талантът й покорява световните сцени.

Изнесла е над 5000 концерта у нас и по света, а истинската слава идва с песента „Излел е Дельо хайдутин” , която през 1987 г.  е избрана сред 1500 други песни.

Родопската песен в нейно изпълнение, ще лети в открития Космос 60 хиляди години.

От името на БСП и лидерът й в Смолян Дора Янкова бе поднесен поздравителен адрес и огромен букет с цветя.

В поздравителния адрес Янкова изказа истинска гордост от приятелството си с Балканска.

“За Родопите Валя е едно чудо. Тръгнала от малкото село Лъгът, нейният глас, нейното обаяние вече са покорили земите от Лондон до Токио и от Вашингтон до Москва. Тя е поредното доказателство, че Родопите са планина, погалена от Бог, в която живеят уникални хора с огромен талант и добри сърца”, пише Янкова.

Кошница с цветя и поздравителен адрес бе поднесен от името на депутата инж. Димчо Михалевски. “Вие се превърнахте в най-добрият посланик на Родопите и България по целия свят, а и в цялата Вселена. Спокойно можем да кажем, че сте едно от съвременните чудеса на планината. Няма българин, където и да е по света, който да не изговаря името ви с чувство на гордост и признание”, пише депутатът в поздравителния адрес до певицата.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини