С пръст от лобното място героят от войната Стефан Чернев се "завърна" в Стойките

Тържествено и с военни почести бе открит паметника на героя от Балканската война  в родното му село Стойките.  Стотици гости отдадоха почит на мъченически загиналия  за родината си родопчанин. Тържеството започна с военен ритуал по издигане на националното знаме, а трима свещеници отслужиха панихида в памет на героя.

 „Да му отдадем своята почит, да знаем и помним подвига му”, призова в словото си зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, който заедно със наследниците на героя Екатерина и Антония Черневи, откри паметника.

Идеята за издигането му е на контраадмирал о. з. Дичо Узунов, а церемонията по откриването, е сред проявите  за честванията на 101 –години от Балканската война и Освобождението на Родопите, организирани от община Смолян.

Кметът на Елешница Сашо Мицин донесе пръст от лобното място на Стефан Чернев, която бе поставена до паметника, който беше отрупан с венци и цветя. Участие в програмата взе и ансамбъл „Борика” при читалището в с.Стойките, които пяха любими песни на Стефан Чернев.

За геройската смърт на Стефан Чернев, разказа в прочувственото си слово родоповедът и председател на клуб „Бащино огнище” Васил Капушев. Заминава на мобилизация в разложкото село Елешница, което турците обграждат на 9 октомври 1912 г. , а войниците го защитават, за да го спасят от опожаряване и избиване на населението. Редник Чернев е сам при Палагини скали и в продължение на три часа отбива ударите на турския аскер, а когато патроните му свършват, изскача на пътеката и продължава битката с нож. След минути е обграден, набучен на ножове и издигат високо във въздуха. Свидетелите на мъченическата смърт са Константин Попатанасов, който е в доброволната чета Христо Чернопеев, и войникът-санитар, който от гледката по-късно полудява. Елешница е спасена, а героят от с.Стойките е погребан в братска Могила заедно с другите загинали войни за свободата на България. Той получава посмъртно и свидетелство за народна признателност.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини