Путин напусна предсрочно срещата на Г-20, защото се нуждаел от сън

Видимо изморен, руският президент Владимир Путин напусна срещата на върха на Г-20 часове преди официалния й край в австралийския град Бризбейн, където бе подложен на серия от остри критики за ролята на Русия в украинската криза.

Около 14 часа местно време самолетът му отпътува въпреки настояванията на говорителя му Дмитрий Песков от събота, че са "пълни глупости", че Путин ще съкрати визитата си заради враждебната атмосфера, в която е попаднал.

Пред руски журналисти президентът споделил, че си тръгва първи, защото го чака работа в Москва и се нуждае от 4-5 часа сън. "Обясних на Тони (Абът - премиерът на Австралия, бел.ред.), че трябва да летим 18 часа и той прояви разбиране, не е имало никакви други причини."

По думите му атмосферата на форума е била конструктивна, а медийните съобщения за конфликти със западни лидери били преувеличени.

Издания като "Гардиън", "Ню Йорк таймс" и "Файненшъл таймс" пишат по адрес на Путин за "хладен прием", "изолация" и серия от предупреждения, че крехката му икономика я очаква нова вълна санкции в банковия, енергийя и отбранителния сектори, ако не прекрати подкрепата си за сепаратистите.

Въпреки това Путин си тръгна преди приемането на официалния документ на срещата с думите, че тя е преминала "пълноценно, конструктивно и полезно, макар по някои теми гледните ни точки да не съвпадаха".

Той каза, че "днес ситуацията в Украйна, според мен, има добри шансове за уреждане, колкото и странно да звучи, но са създадени определени структури от двете страни, които по-добре биха могли да се справят със задачите си". По думите му решението на украинския му колега Петро Порошенко за "икономическа блокада" на Донбас е "голяма грешка, но не е фатално".

"Не разбирам защо киевските власти откъсват тези територии със собствените си ръце. Е, може да се разбере, че така ще спестят пари, но това не е нито времето, нито поводът да се пестят средства", добави Путин.

През седмицата командващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав заяви, че в Източна Украйна навлизат колони с руско оръжие, с което според него Русия иска да стабилизира т.нар. Донецка народна република, като направи територията й непристъпна за украинската армия.В Бризбейн разговорите между Путин и германския канцлер Ангела Меркел продължиха няколко часа в момент, когато двете страни си размениха изгонване на дипломати по обвинение в шпионска дейност - поредната демонстрация за влошаващите се връзки между Москва и Берлин.

На необичайна тристранна среща американският президент Барак Облама и премиерите на Япония и Австралия Шиндзо Абе и Тони Абът заявиха, че страните им "ще се противопоставят на руското анексиране на Крим и на действията на Русия за дестабилизиране на Източна Украйна", както и че ще борят "за изправяне пред правосъдието на отговорните за свалянето на полет МН17".

В неделя предстои и специална среща на Обама с европейските лидери в Бризбейн.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини