За 2 юни в Смолян: Венци, цветя и поклонение на паметника -костница на връх "Среногорец"

    Смолянчани почетоха 140 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

    На 2 юни кметът Николай Мелемов и секретарят на Общината Момчил Николов поднесоха венец на паметника –костница на връх „Средногорец”. Градоначалникът се поклони пред паметта на войните от 21- ви Средногорски полк и легендарния им пълководец полк. Владимир Серафимов, които на щикове донесоха жадуваната свобода за Родопите.

    В памет на героите бяха запалени и свещи за упокой на душите им.
    Тържественото честване на Деня на Ботев се състоя на Стария център в областния град пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Тържествено слово произнесе председателят на СБП в Смолян и на КДК Светозар Казанджиев.

    „Пак е 2 юни, а за нас българите това е ден на национална скръб и на национална гордост. Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От 1948 година насам, точно по обяд, когато обикновено коленичим пред хляба, сирените ни заставят да коленичим пред жертвените олтари, да искаме прошка от героите за всичко, което те са преследвали и в последствие ние сме изоставили”, посочи в словото си известният писател и журналист. 
    С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение. Патриотични песни изпя смесеният хор „Евридика” към читалище „Христо Ботев”. Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения. На тържественото честване присъстваха зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на Общинския съвет Славка Каменова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници и др.
    Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на Ботев . 

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини