Audi готви Q1 Steppenwolf

Стана ясно, че в Audi вече са решили да произвеждат нов компактен кросоувър, разположен в нишата под наскоро показания Q5.

Сега от Инголщад ни изненадват с ново решение за производство на малък soft-roader, който ще подпомогне изпълнението на програмата за моделен ред от 40 различни автомобили към 2015 г.


Новият мини soft-roader най-вероятно ще бъде обозначен Q1 и според информации от фирмата ще се появи на пазара през 2012 г.

Обстоятелствата на пазара направиха идеята на Audi за мини SUV не толкова странна. Растящите цени на горивата непрекъснато намаляват броя на ентусиастите да придобият голям SUV модел. В същото време този тип автомобили остават любими на голяма част от потребителите, най-вече заради специфичната позиция на водача и голямото разстояние от пътя, както и по-добрите им възможности да преодоляват по-трудни терени от обикновените коли.

Затова производителите намаляват размерите им и ги правят по-ефективни. Сега експертите предвиждат ръст именно на компактните SUV модели на пазара, като се говори за появата на ново поколение soft-roader-и. Това означава по-скромни възможности на терен, по-нисък разход на гориво, по-достъпни цени, но в същото време запазен външен вид на SUV модел.

В този сегмент Volkswagen например ще пусне нова SUV версия на следващото поколение Polo. В BMW също са започнали разработката на нов малък SUV.

Според немският AutoZeitung, новият Q1 ще се казва Steppenwolf и ще бъде създаден на базата на бъдещия мини модел А1, който ще се произвежда на модифицирана платформа на Polo. Дължината му ще бъде към 3950 мм, каросерията ще е в стил купе с две врати и с трета задна врата като при хечбек.

Двигателите ще бъдат доста широк набор, като между тях няма да липсват 1.4 литра TFSI с мощност 125 к.с., както и агрегат тип TSI с мощност 150 к.с. Феновете на дизела няма да бъдат разочаровани също, като ще има версии с 1.2 литра TDI и мощност 80 к.с. и 1.6 литра TDI с мощност 119 к.с.


Източник: automedia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини