MIT предлага технология за комуникация с извънземните със скоростта на светлината

Ако съществува извънземна цивилизация съществува някъде в нашата галактика, ново изследване на MIT предлага лазерна технология - достатъчно силна, за да привлече вниманието ѝ, дори тя да се намира на 20 000 светлинни години от нас.

Изследването, което автор Джеймс Кларк нарича "проучване за осъществимост", е публикувано в The Astrophysical Journal. Констатациите сочат, че ако високоенергиен лазер от 1 до 2 мегавата бъде фокусиран чрез масивен 30-45-метров телескоп и насочен към космоса, комбинацията ще доведе до лъчева инфрачервена радиация, достатъчно силна, за да се открои от слънчевата енергия.

Такъв сигнал може да бъде открит от извънземни астрономи, които извършват кратко проучване на нашата част от Млечния път, особено ако тези астрономи живеят в близки системи, като например Проксима Кентавър, най-близката звезда на Земята или TRAPPIST-1, звезда около на 40 светлинни години, където се намират седем екзопланети, три от които са потенциално обитаеми. Според изследването, лазерът може да се използва за изпращане на кратко съобщение чрез импулси, подобно на предаване на съобщение чрез Морз.

"Ако успеем да се свържем и да започнем да общуваме, бихме могли да проблясваме съобщение, при скорост на предаване от около стотици бита в секунда, която ще стигне само за няколко години", казва Кларк, дипломант в факултета по аеронавтика и астронавтика на MIT и автор на изследването.

Кларк казва, че контактът може да се реализира с комбинация от технологии, които съществуват сега и които биха могли да се развият в близък план.

"Това ще бъде предизвикателен проект, но не и невъзможно", казва Кларк. "Видовете лазери и телескопи, които се изграждат днес, могат да създадат откриваем сигнал, така че ако астроном хвърли един поглед към нашата звезда, незабавно ще види нещо необичайно в нейния спектър."

"Исках да видя дали би могло да се използват телескопи и лазери, които изграждаме днес, и да се направи откриваем маяк от тях", казва Кларк.

Той започва с прост концептуален дизайн - голям инфрачервен лазер и телескоп, чрез които да се концентрира допълнително лазерната интензивност. Неговата цел е да произведе инфрачервен сигнал, който е най-малко 10 пъти по-голям от естествените инфрачервени емисии на слънчевите лъчи. Подобен интензивен сигнал, разсъждава той, би бил достатъчен, за да се открои от собствения инфрачервен сигнал на слънцето във всяко "проучване на извънземна цивилизация".

Той анализира комбинации от лазери и телескопи с различна мощност и размер и установи, че 2-мегават лазер, насочен през 30-метров телескоп, би могъл да генерира достатъчно силен сигнал, за да бъде лесно откриваем от астрономите в Proxima Centauri b, орбитираща най-близката ни звезда, на 4 светлинни години. По същия начин 1-мегаватов лазер, насочен през 45-метров телескоп, ще генерира ясен сигнал във всяко изследване, проведено от астрономи в планетната система TRAPPIST-1, на около 40 светлинни години. Според изчисленията му сигналът моще да бъде различим от 20 000 светлинни години.

И двата сценария ще изискват лазерна и телескопна технология, която вече са разработени или са във етап на реализация.

Но изследователят признава, че един мегават лазер създава някои проблеми, свързани с безопасността. Такъв лъч ще доведе до плътност на потока от около 800 вата мощност на квадратен метър, която се приближава до тази на Слънцето, което генерира около 1300 вата на квадратен метър. Лъчът не би бил видим, но би могъл да навреди на зренивето на хората, ако гледат директно. Лъчът може също така да увреди на космически кораби, които минават през него.

Приемане на обаждане от Е.Т.

След като е установил, че планетарният маяк е технически осъществим, Кларк променя проблема и се замисля дали днешните техники за изображения ще могат да открият такъв инфрачервен маяк, ако той вече е създаден от астрономи някъде другаде в галактиката. 

Изследователят изчислява, че телескоп 1 метър или по-голям ще бъде в състояние да забележи такъв сигнал, но ще трябва да бъде насочен точно в посоката на сигнала, за да го открие.

"Малко вероятно е такъв телескоп действително да наблюдава извънземен лазер, освен ако не ограничим нашето изследване до най-близките звезди", казва Кларк.

Той се надява, че изследването ще насърчи разработването на инфрачервени техники за изображения не само за откриване на лазерни маяци, които могат да бъдат произведени от чужди астрономи, но и за идентифициране на газовете в атмосферата на далечна планета, които биха могли да бъдат индикации за живот.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини