Д-р Дариткова за забраната на наргилета: Ще подкрепя всяко решение срещу вредните привички

„Всяка мярка трябва да се предприема тогава, когато предходната е реализирана в пълен обем. Аз имам сериозни притеснения по отношение на това как се спазва забраната за пушене в България. Смятам, че тук усилията на изпълнителната власт не са реализирани в пълен обем“. Това коментира пред БНР депутатът д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия, която единодушно прие законовите поправки, с които се забранява на деца да пушат наргиле в заведенията.

Д-р Дариткова изрази надежда, че „Обединени патриоти“ са постигнали съгласие помежду си, предвид на това, че именно те са предложили връщането на разделението за пушачи и непушачи. „Сега с този законопроект аз разчитам, че те са осъзнали, че инвестицията в здравето на нацията си заслужава. Ще подкрепя всяко решение, което ограничава вредните привички“, каза още д-р Дариткова пред БНР.

„Променихме акцизите на електронните цигари. Дали те ще се забранят или не – ще се коментира, след като се внесат конкретните предложения от Министерството на здравеопазването и се видят всички становища. Идеята за забрана на пушенето е – когато човек е решил да вреди на себе си, да не вреди на околните. Когато забраняваме да се пуши в затворени помещения, това касае здравето на околните, които са пасивни пушачи и за тях вредата е не по-малка. В този аспект трябва да са разсъжденията“, каза още председателят на здравната комисия и допълни, че на този етап предложението е за забрана на пушенето на т.нар. водна лула, несъдържаща тютюн, известна като наргиле.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини