7 °C

Поглъщаме пластмаса, равняваща се на една кредитна карта, на седмица

Микроскопични частици пластмаса са откривани на най-отдалечени места – от дълбините на океана до леда на Северния полюс.

Но те попадат и в телата ни чрез замърсената вода и рибата, която консумираме.

Ройтерс илюстрира какво количество пластмаса поглъщаме през различни периоди от време, на база доклад на Световния фонд за дивата природа.

Той обединява данни от 50 изследвания върху микропластмасата – частици пластмаса с размер под 5 милиметра.

Резултатите са шокиращи и илюстрират колко пластмаса поглъщаме без дори да го осъзнаваме.

На седмица

Всяка седмица поглъщаме близо 2 000 миниатюрти частици пластмаса.

Това прави 5 грама - еквивалента на една кредитна карта или капачка на пластмасова бутилка.

Според Световния фонд за дивата природа хората поглъщат средно по 1 769 частици пластмаса на седмица само от водата, 182 частици от рибата, 11 от солта, 10 от бирата.

На месец

На месец поглъщаме по 21 грама пластмаса – равняващи се на зарче за игра. Количеството е достатъчно да запълни купичка за ориз наполовина. И макар да не звучи внушително, пластмасата се натрупва с времето и би могла да предизвика проблеми.

За 6 месеца

За 6 месеца поглъщаме 125 грама микропластмаса – еквивалента на цяла купичка със зърнена закуска.

Производството на пластмаса нарасна през последните 50 години, което доведе до появата на евтини продукти за еднократна употреба с разрушителен ефект върху околната среда.

Пластмасата не е биоразградима, тя се разпада на по-малки части и се разпространява навсякъде, включително в хранителната верига.

На година

В рамките на една година човек поглъща по 250 грама пластмаса. В това количество влизат и частиците вдишани от въздуха, особено в урбанизираните центрове.

Често те пренасят и други замърсители от околната среда, като сажди и въглища.

За десетилетие

За десетилетие поглъщаме по 2.5 кг пластмаса – приблизително теглото на спасителна шамандура.

До 2025 океанът ще съдържа 1 тон пластмаса на всеки 3 тона риба, според Световния фонд за дивата природа.

75% от произведената пластмаса се превръща в отпадък, като 87% от нея изтичат в природата и причинява замърсяване.

За цял живот

При сегашното темпо от 1 972 частици на седмици човек ще е погълнал 8 милиона частици пластмаса до 79-годишната си възраст.

Това прави над 20 кг – количество достатъчно да напълни два коша за отпадъци.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини