Смолянчанка спаси самотна и с умствена изостаналост жена от мизерията. Една истинска история с измислени имена

Как се разказва история, която си заслужава да стигне до всички, а главният герой в нея не иска каквато и да е публичност, притеснява се и от най-малката вероятност да бъде разпознат, дори се опасява, че ще бъде упрекнат за доброто, което е направил, организирайки десетки в помощ на човек в нужда?  Ами разказва се историята, такава каквато е, без да се споменават имената на участниците в нея. Главният ни герой е млада жена от Смолян, тя пожела пълна анонимност и е категорична, че истинското и стойностно добро не търси известност.

Ние като медия ще направим случая достояние на обществото, защото сред основните цели и задачи на средствата за масова информация е да дават публичност и на добрия пример за живот, за положителни човешки качества и съпричастност на човек към човека, особено към нуждаещия се. А тях ги има, съхранени са въпреки кризата на ценности на съвременното общество. Защо публичното пространство трябва да е препълнено с негативизъм, престъпно поведение и примери за живот-подвластни единствено на суетата, завистта и злобата, и пристрастеност към клюката, жълтините и скандалите, дори да са измислени? Какво друго носят те, освен да насаждат зловещ привкус на ежедневието ни и да настройват сетивата на вълната на страха, омразата и безизходицата?

С тези аргументи, макар и трудно, успяхме да убедим жената, че трябва да се публикува това, което е направила. Затова тази история ще бъде с анонимни герои, но редакцията ни пази писмото, в което се разказва за доброто дело на нашата героиня-младата жена от Смолян.

Няма да ги публикуваме по желание на жената, организирала кампанията, която успя за три дни да събере голяма сума и материали в помощ на самотна млада жена, която живееше в областния град в голяма мизерия. До скоро, до срещата й с главната ни героиня, която условно ще наречем Мария. Свързахме се нея и тя ни разказа, че в доброто дело са участвали много хора и фирми от града и извън него.

„Нямаше да се справя сама, толкова хора откликнаха, без да ги моля дори, даваха пари, дограма, материали. За много кратко време успяхме да съберем парите и ремонта в дома на жената започна“., разказа тя пред СмолянБГвести тя.

Публикуваме и части от писмото на нашата читателка, която живее далеч от Смолян, но е участвала в каузата. Тя първа ни разказва историята и доброто дело, направено от Мария и още много добри хора от Смолян. На местата с многоточие са истинските имена на участниците в случилото се.

„Здравейте, казвам се .... и искам да ви разкажа за един добър човек във вашия град. Това е ......Дама, изпълнена с положителна енергия и добрина, енергична и решителна. Живее на улица.....в Смолян. Там живее и Данка /б.а. сменяме и името на жената от другата страна на историята/, момичето е сирак, с умствена изостаналост. Живеят от години в един блок, разминавайки се.“, пише в писмото до редакцията ни. В него се споменава, че Мария случайно се среща очи в очи с Данка, потресена е, виждайки в какви условия живее.

„Не спи цяла вечер и на другия ден разказва на всеки, който влезе при нея на работното ѝ място, че иска да помогне на тази жена. За 3 дни събира 1200 лв. и много доброволци. Ремонт в дома на Данка е започнал. Тя е настанена при добри хора временно. Младата жена е въодушевена от каузата и се вълнува, и споделя, колко добри хора има. Вълнува се и как Данка ще приеме новия си дом. Обвинява се, че толкова години не е забелязала как и в какво живее. Аз също се развълнувах от разказа на......., шокирах се и от снимките на дома, в който живее Данка и с колеги ще се включим в каузата. Това дело, на тази млада жена не трябва да остава скрито!“, пише още в писмото, което завършва с призива: “ Предай нататък!“

Това е историята, ако тя е докоснала сърцата ви, споделете я! Доброто има само едно име и трябва да се предава, дори участниците в него да са с измислени имена!

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини