Учени откриха най-малкия динозавър живял някога

Главата на летящ динозавър, голяма колкото пчелно колибри, бе открита в парче кехлибар на 99 милиона години. Парчето с размери само 31мм х 20мм х 8.5мм е намерено в северен Мианмар. Микро-динозавърът, наречен Oculudentavis khaungraae, е от средата на периода Креда от мезозойската ера. Главата му удивително напомня тази на съвременните птици, което означава, че това е най-вероятно техен предшественик.

След щателно проучване на китайски и американски учени, е създаден 3D модел на това как би изглеждал Oculudentavis khaungraae. Той е имал дълга тънка човка, над 100 зъба и огромни за размерите му очи. Части от кожата и езика също за запазени. За съжаление не може да се каже същото за пера и останалата част от тялото на динозавъра. Няма съмнение, че става дума за хищник, но предвид размерите му, този вид най-вероятно се е хранил с насекоми. 

Една особено открояваща се особеност са огромните очни гнезда. Кръг от малки костеливи плочи, известни като склеротичен пръстен, е подреден в орбита, образувайки конус с вътрешен кръг. Това показва, че съществото е имало много малки зеници. Този вид очи са типични за много гущери, които са активни през деня и спят през нощта, което предполага, че Oculudentavis е имал подобен график.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини