Софтуерни специалисти: Съмнителна е безкористността на дарените 15 000 часа труд за електронно здравеопазване

Вчера ИТ компании обявиха, че ще подарят 15 000 часа труд на специалисти, за да се подобрят системите на здравеопазването у нас. Това стана ясно на брифинга в Министерски съвет с участието на правителството и представителите на "Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии". Очакването е до края на 2021 г. да има електронно здравеопазване у нас.

OFFNews потърси мнението на софтуерни специалисти, които да разяснят предстоящите стъпки за създаване на софтуер за системата на здравеопазването и основните въпроси, които стоят пред реализацията на проекта.

Ето какво споделиха специалистите, пожелали анонимност:

Както повечето неща в икономиката и тук разделянето е на два типа – софтуер като продукт и софтуер като услуга. В първия случай създаваме нещо, в което вярваме че ще се наложи на пазара, влагайки много креативност и следейки динамиката в сектора, в който работим. Във втория случай клиентът знае до голяма степен какво иска, поръчва ни го и ние програмистите го изработваме.

Когато говорим за софтуер за системата на здравеопазването, определено става въпрос за услуга. Това няма да бъде нещо, което се изгражда, инсталира се на няколко машини и си работи без промени за дълго време. Причините за промяна на софтуера могат да бъдат най-различни.

Най-важните от тях могат да бъдат подредени в следния списък:

1. Необходимост от използване на нови операционни системи (например нова марка телефони, за които има търсене и трябва да се направи решение)

2. При използване на интернет за комуникация – необходимост от поддръжка на нов браузер за системата

3. Необходимост от промяна на инструментите, които се ползват за написване на софтуера ( операционни системи, компилатори, бази данни, валидационни и интеграционни сървъри, системи за контрол на кода, системи за комуникиране на клиентски изисквания, валидност на криптографски ключове и сертификати и пр.) .

4. Молба за клиентска промяна – клиента първо е казал, че иска едно нещо, след това като го види си променя мнението.

5. Незаобиколим софтуерен проблем ( бъг ), който се възпроизвежда трудно, но има силно влияние върху продукта (например рестартира важен сървър ).

6. Доказана уязвимост на част от използвания код, рапортувана в базата данни на световната агенция за сигурност ( NIST: National Institute of Standards and Technology ). Такъв пример имаше преди с OpenSSL например.

7. Промяна в законодателството, изискваща промяна в поведението на системата.

8. Проблеми, възникнали от остаряване на хардуера, който доставя услугата ( кабели, жици, електромагнитни смущения, промяна на скоростта поради претрупване или изгаряне на дискове, което афектира системата и т.н.)

9. Необходимост от промяна в правата на потребителите, което застрашава сигурността на системата.

10. Запазване на информация, определена впоследствие като важна в криптиран вид (проблемът на НАП от миналата година).

11. Запазване на копие ( backup ) на криптираната информация, а също и копие на ключовете, които ще бъдат ползвани за декриптирането ѝ.

12. Осигуряване на различни нива на достъп до наличната информация – като на всяко ниво на изискване на информация се определя какъв служител би могъл да има достъп.

13. Необходимост на свързване на наличната система с други системи (например: ако е необходимо тази система да предоставя на аналогична система използвана от Министерство на образованието за издадени медицински бележки на ученици или аналогично за правоохранителни институции, Министерство на правосъдието, работодателски организации, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на външните работи, Здравна каса).

14. Необходимост от разширяване на функционалността за осигуряване комуникация между изпълнителна власт на регионално ниво и местна власт.

15. Тъй като кризата е породена от миграция на хора, се очаква достъп до системата да имат митници, пропусквателни пунктове и пр.

Кое е притеснителното?

Всичко това води до мислите, че всъщност медийното послание от вчера беше как държавата ще разреши на кръг от ентусиасти да създаде продукт, а в действителност това добро желание ще доведе до "сватба" между държавата и определен кръг частни фирми, които ще създадат услуга.

Такава услуга, веднъж започнала в етап на криза, под предлог, че е безплатна, би могла да заобиколи добрите практики в писането на софтуер и да бъде изградена върху нестабилни основи. Дори и безплатен към този момента, този труд може да се окаже много скъпо платен след време, когато бъде инсталиран и хората изградят навици да го ползват.

Скептицизмът идва не заради професионална завист или недоверие към специалистите, които стояха до Премиера на пресконференцията, а заради обявените 15 хиляди часа. Това по груби сметки са 4-5 месеца труд на 20 човека. Изпълнението на такава задача с толкова хора за такова време ще доведе неминуемо до компромис с качеството. 

Има един много важен етап от развоя на качествен софтуер, който не е известен на хората, извън индустрията и този етап се нарича одит. Основният въпрос, който трябва да бъде зададен в публичното пространство е кой ще прави одите на различните софтуерни нива.

Първото ниво в този процес е преглед на клиентските изисквания. Без това ниво да бъде изпълнено с много високо ниво на качество всичко друго ще лежи върху плаващи пясъци. Именно тук все още няма разкриване на специфично за компаниите доброволци ноу-хау и би било добре да бъде създаден отворен процес по преглед (терминът, който обикновено ползваме е ревюиране) на клиентските изисквания.

Докато този процес не стане прозрачен, ще има огромни съмнения в безкористността на помощта. Това, което не е изказано на глас е, че немалка част от ИТ бизнеса в момента влиза в криза и до 3-4 месеца ще има немалко хора, с които има подписани договори, но няма да има работа за тях.

Затова важните въпроси тук са следните:

1. Кой ще дефинира клиентските изисквания – или казано по-просто: знае ли в момента Министерство на здравеопазването от какво има нужда?

2. Ще има ли някакъв вид обществено обсъждане около тези изисквания?

3. Кой ще контролира качеството на работата?

4. Кой ще контролира сигурността на информацията получена през тази система?

5. Опция ли е подобен проект да бъде пуснат с отворен код по подобие на наличното в Естония решение за електронно правителство?

6. Редно ли е дори и в случай на дарение да се заобикаля закона за обществените поръчки? Не е ли възможно дори и в случай на дарение да се обяви конкурс, за да се избере изпълнител на състезателен принцип?

7. Кое министерство или агенция ще поддържа и ще носи отговорност хардуера, на който се изпълнява решението, за да се гарантира конфиденциалност? Ако планът е обявената компания „Информационно обслужване“ да бъде отговорна, то има ли достатъчно експерти със специфична подготовка за опазване на информацията? За пример в Чехия, Финландия, Холандия, Полша, Словакия, и Литва ( Ministry of Interior ) е взето решение подобен тип сървъри да се стопанисват от техния еквивалент на Министерство на вътрешните работи с аргументацията, че хората от тази система имат специална подготовка за работа с „вътрешна информация“.

8. За необходимост от сериозни крипто операции, които са необходими за предпазване и защитаване на данни винаги е необходим уникален и защитен електронен ключ. Българската държава няма инфраструктура и възможност за издаване на индивидуални електронни ключове. Тези услуги се предоставят в момента от няколко частни фирми, като за всеки от ключовете се плаща абонамент.

Хубав въпрос би бил – не е ли редно, когато държавата предлага услугата – тя да може също така и да предоставя електронния ключ на собственика на данните?

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини