Жените са отговорни за по-малко емисии на парникови газове от мъжете

Транспортните навици на мъжете допринасят за отделянето на повече парникови газове, в сравнение с жените, сочи новопроведено изследване в Нова Зеландия.

Университетът в Отаго открил, че макар мъжете да пътуват по-малко, обикновено се отправят на по-далечни дестинации и по-рядко ходят пеша или използват градски транспорт.

Мъжете изминават с между 12 и 17% по-дълги разстояния от жените.

Жените се отправят на по-кратки пътувания – посещение на приятел, придружаване на някой друг, пазаруване, докато мъжете пътуват със социална цел.

Мъжете е много по-вероятно да използват автомобил, докато жените редовно разчитат на градския транспорт или ходят пеша.

Жените, обаче, близо два пъти по-рядко използват велосипед – близо 5% от мъжете заявили, че редовно използват колело, в сравнение с едва 2% при жените.

С подобряване на велоалеите, пешеходните зони между жилищните и търговски центрове, жените ще бъдат насърчени да използват автомобили още по-рядко, което ще доведе до още по-голямо намаление на парниковите газове.

Подобряването на обществения транспорт на по-далечни разстояния и на велосипедната инфраструктура, ще мотивира мъжете да се откажат от автомобилите, смятат изследователите.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини