Светецът патрон-лечител и чудотворец, ще почете манастирът "Свети Пантелеймон" над Смолян

Манастирът „Св. Пантелеймон“ над  Смолян ще почете тържествено своя покровител на 27 юли.  Със светата божествена  Литургия от 9 часа, с участието на смолянски свещеници, иподякони и хористи, тържествено  ще отбележи  своя  храмов  празник, посветен на патрона - свети великомъченик и целител Пантелеймон. 

В 11 часа ще бъде отслужен празничен водосвет, след което ще има и благословен курбан.

В навечерието на храмовия празник в неделя  от 18 часа в манастирската църква „Св. Пантелеймон“ ще бъде отслужена празнична Вечерня с Петохлебие.

 Свети Пантелеймон, живял в Никомидия през III век, учил при знаменития лекар Ефросин. След християнско кръщение получил дара на лечителството и чудотворството. Поради силната му  вяра в Христа и отказа му да се поклони на езическите богове свети Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян  след  жестоки  мъчения. Вместо кръв  от тялото му потекло мляко. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

За поклонниците от Смолян на 27 юли са осигурени безплатни автобуси, които ще тръгнат в 8,30 часа от автогарата в Устово и в 8,30 от супера в Горно Райково и ще спират на всички спирки до манастира.

Нека заедно да възхвалим и да благодарим на светеца лечител, призоваха от Архиерейско наместничество в Смолян.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини