Цветята променят цветовете си, за да се адаптират към изменението на климата

Климатът в света се променя, а растенията и животните се адаптират като се разширяват в нови територии и дори променят размножителните си периоди. Сега изследванията показват, че през последните 75 години цветята също са се приспособили към повишаващите се температури и намаляващия озон, като са променили ултравиолетовите (UV) пигменти във венчелистчетата си.

UV пигментите на цветята са невидими за човешкото око, но те привличат опрашители и служат като  слънцезащитен крем за растенията, казва Матю Коски, растителен еколог от университета в Клемсън. Точно както UV лъчението може да бъде вредно за хората, то също може да навреди на полените на цветето. Колкото повече абсорбиращ UV лъчи пигмент съдържат венчелистчетата, толкова по-малко вредно лъчение достига до чувствителните клетки.

Преди това същия екип учени установиха, че цветята, изложени на повече ултравиолетово лъчение - обикновено тези, които растат на по-големи надморски височини или по-близо до екватора, имат повече UV пигмент в венчелистчетата си. След това се запитали дали двата фактора, засегнати от човешката дейност - увреждането на озоновия слой и температурните промени, също са повлияли на UV пигментите.

За да разберат, Коски и колеги изследвали растителни колекции от Северна Америка, Европа и Австралия, датиращи от 1941 г. Общо те изследвали 1238 цветя от 42 различни вида. Те снимали венчелистчета от едни и същи видове, събрани по различно време в естествения им диапазон, използвайки UV-чувствителна камера, която заснема промените в UV пигмента. След това те съпоставили тези промени с данните за местното ниво на озон и температура.

Средно пигментът в цветята навсякъде се увеличава с течение на времето - средно с 2% годишно от 1941 до 2017 г., пишат учените в Current Biology. Но промените варират в зависимост от структурата на цветята. В цветовете с форма на чинийка с открит цветен прашец, като лютичетата, абсорбиращият UV лъчи пигмент се увеличава, когато нивата на озона намаляват и намаляват в местата, където озонът се покачва. Но цветята с прашец, скрит във венчелистчетата, намаляват UV пигмента си с повишаване на температурите - независимо дали нивата на озона се променят.

Макар и изненадващо, това "има смисъл", казва Чарлз Дейвис, растителен биолог от Харвардския университет, който не е участвал в работата. Поленът, скрит в венчелистчетата, е естествено защитен от излагане на ултравиолетови лъчи, но този допълнителен екран може да действа и като оранжерия, улавяйки топлината. Когато тези цветя са изложени на по-високи температури, има опасност техният прашец да бъде сготвен, казва той. Намаляването на ултравиолетовите пигменти в венчелистчетата ги кара да абсорбират по-малко слънчева радиация, намалявайки температурите.

Въпреки че подобни промени в пигмента не могат да бъдат забелязани от човешкото око, те се открояват ярко за опрашителите като колибри и пчели. Коски казва, че повечето опрашители предпочитат цветя, които отразяват UV лъчи по върховете на венчелистчета и имат абсорбиращи UV лъчи пигменти близо до центъра. Въпреки че не разбират напълно защо този модел е привлекателен за насекомите, учените смятат, че той вероятно им помага да различат цветята на фона на другите растения, които абсорбират ултравиолетовите лъчи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини