На Земята валял дъжд милион години, подготвил "зората на съвременния свят"

    Много отдавна, преди зората на ерата на динозаврите, проливен дъжд завалял над суперконтинента Пангея и той валял повече от 1 милион години.

    Това епично дъждовно време е известно сега като Карнийски плувиален епизод (CPE). То се случило преди около 233 милиона години и рязко изместило типично сухите условия от края на триасовия период. Но бурното небе не било единствената промяна, пред която била изправена Земята. Според проучване, публикувано на 16 септември в списание Science Advances, нови изкопаеми данни сочат, че това всъщност е било голямо изчезване, предизвикано от вулканични изригвания и климатични промени, което е довело до смъртта на една трета от всички морски видове и значителен брой сухоземни растения и животни.

    Това неизучено изчезване не достига напълно броя на загиналите от петте основни масови изчезвания, които обикновено се обсъждат от научната общност. Пермско-триаското изчезване, настъпило 20 милиона години по-рано, може да е унищожило 90% от живите видове, например. Авторите на изследването обаче твърдят, че Карний е важен не само със загубеното, но и със спечеленото. Далеч не само период на смърт, това бил период на промяна, пишат изследователите, който ефективно проправил пътя към господството на динозаврите и еволюцията на много сухоземни животински групи, които все още бродят по Земята и днес.

    "Ключова характеристика на CPE е, че изчезването е последвано много бързо от голямо излъчване [на нови видове]", заяви водещият автор на изследването Якопо Дал Корсо, професор по геология в Китайския университет по геология в Ухан, пред Eos.org. "Редица групи, които имат централна роля в днешните екосистеми, се появяват или разнообразяват за първи път в Карний [епоха в Триас, преди 237-227 милиона години].“

    Тези групи включват съвременните коралови рифове и планктон в океаните, каза Дал Корсо пред Eos, както и появата на наземна фауна като жаби, гущери, крокодили, костенурки и разнообразни нови динозаври (които процъфтявали на Земята за следващите 150 милиона години). Иглолистните дървета също се появяват за първи път по време на Карний, като допълнително пускат корени много съвременни екосистеми и подготвят "зората на съвременния свят", пишат авторите в новия си доклад.

    И така, какво на първо място довело до променилия света дъжд? Трудно е да се каже със сигурност, но авторите на изследването вярват, че отговорите може да се крият в полето  лава, обхващащо континента, известно като провинция Врангелия, което минава на хиляди мили през западното крайбрежие на днешна Канада. Тази масивна магматична област е резултат от бурен вулканизъм по време на Карний и се припокрива (поне частично) с CPE.

    Предишни проучвания изчисляват, че тези мощни изригвания са отделили най-малко 5000 гигатона въглерод в атмосферата (това е стотици пъти повече от годишните глобални емисии днес), което вероятно станало начало на последвалите екстремни климатични промени. Светът станал значително по-влажен, обилните дъждове станали норма, океаните се подкиселили и цели видове измряли, проправяйки пътя за странни нови растения и животни.

    Изследователите в новото си проучване признават, че е необходима много повече работа, за да се разбере пълният обхват на CPE и възможните му въздействия. Може да е имало и други вулканични събития освен Врангелия, пише екипът, но определянето им ще бъде предизвикателство, тъй като огромни количества вулканични базалти от периода Триас вече са покрили Земята.

    Можете да прочетете повече за CPE и неговото въздействие на Eos.org.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини